ГЕРБ се заплете в „кариерните бонуси“ за ВСС

Депутатите окончателно отхвърлиха издигането с една степен на магистратите от Висшия съдебен съвет и от Инспектората на ВСС. Измененията в Закона за съдебната власт бяха върнати от президента Росен Плевнелиев с мотивация, че са противоконституционни, тъй като нарушават принципа за разделение на властите. Ветото бе предшествано от изказване на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, че сегашният ВСС с нищо не е заслужил „кариерни бонуси“.
Това напълно обърка народните представители от управляващата партия, които така и не успяха да излязат адекватно от създалата се ситуация на вътрешно партиен конфликт. Зам.- председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шефка на правната комисия Искра Фидосова каза, че все пак трябва да има мотивация за магистратите да се кандидатират за ВСС и ИВСС. Тя дори обяви, че не е съгласна с президента, че приетите текстове са противоконституционни, но пък щяла да се съобрази с ветото му. Фидосова обеща, че ще измислят заместител на кариерните бонуси, но в малкото време, което имаха, никой от депутатите на ГЕРБ така и не предложи заместител.
От друга страна, министърът на правосъдието Диана Ковачева на заседанието на правната комисия във вторник поиска текстовете, върнати от президента, все пак да бъдат приети от депутатите. Макар че няколко дни по-рано НС одобри ветото и поиска корекции в законодателните промени. Искра Фидосова пък вдигна ръце с думите: „Явно нещо не можем да се разберем“.
Абсурдната ситуация стигна дотам, че Мая Манолова и Михаил Миков от БСП се изказаха в подкрепа на „кариерните бонуси“, предложени по-рано от ГЕРБ, а гербаджии трябваше да търсят аргументи против тях, за да ги отхвърлят по препоръката на Борисов и Плевнелиев.
В крайна сметка въпросът бе отложен за есента, когато от Министерството на правосъдието щели да предложат нови, по-адекватни поправки на закона, които да мотивират по-млади и активни магистрати да се кандидатират за членове на ВСС и ИВСС.
Въпросът е дали дотогава мнозинството в парламента, правителството, а и президентът наистина ще успеят да излязат с обща позиция по явно заплетения казус, в който се забъркаха самите те.

Станете почитател на Класа