Рекордните глоби за Barclays са началото на скандала с ЛИБОР

Ако парите ръководят света, то ЛИБОР ръководи парите. Той е в основата на всичко и с неговото манипулиране практически се управлява цената на парите.
Щом осмислите представата, е по-лесно да разберете защо регулаторите от двете страни на Атлантика наложиха рекордни глоби на Barclays за £290 млн. в сряда. При това наказанието бе смекчено от съдействието на банката в хода на разследването. ЛИБОР е усредненият лихвен процент на лондонския междубанков пазар. Bank of England определя базовата лихва, но ЛИБОР представлява реалните разходи по вземането на необезпечени еднодневни кредити. Без този поток от средства финансовата система не би функционирала. Ето защо ставките по реално вторичните заеми от всякакъв вид и размер са някакво равнище над ЛИБОР. От него започва пазарното ценообразуване при парите и кредитите. А като се има предвид, че тези заеми на свой ред се превръщат в търгуеми активи, свързани с множество деривати (или финансови залози), ЛИБОР се използва при образуването на цените и в тези пазари. Това е лихвеният процент, приспадан в самата основа на финансовата пирамида.
Тази седмица американските регулатори представиха полезна скица на световния й вариант и обясниха защо ЛИБОР е толкова важен. На върха на структурата има заеми на стойност $10 трлн., оценени в съответствие с ЛИБОР. Следват лихвени суапове (деривати, които представляват обезпечение срещу неблагоприятни движения на лихвените проценти) на стойност $350 трлн. В основата на пирамидата са евро-доларовите фючърси (краткосрочни заеми, които също са залози по движенията на ставките) на стойност $564 трлн. При това положение е изненадващо, че определянето на равнището на ЛИБОР не е регулирано. Но то не е подчинено и на пълната сила на свободния пазар, а се определя от картел от 16 силни банки, което, както вече знаем, е предпоставка за нарушения.
Манипулирането на ЛИБОР е давало възможност на Barclays да трупа печалби чрез спекулациите си с лихвените проценти или да създава фалшиво впечатление пред пазара за разходите по финансирането си. Според служители на самата банка това е „непочтеност по дефиниция“. По-лошо просто няма накъде, ще си кажете. Оказа се, че има, защото Barclays е просто първата банка с извънсъдебно споразумение по спора. Има редица други случаи, свързани с ЛИБОР, които са на път да се разчуят и които ще въвлекат големи играчи в скандала. Глобите за Barclays възлизат общо на £290 млн. ($452 млн.), но със сигурност ще надхвърлят $1 млрд., преди регулаторите да приключат с въпроса. Топмениджърите на Barclays твърдят, че оправят грешките на хора по-долу в йерархията. Провинилите се трейдъри и ръководни кадри се санкционират и уволняват, а не са изключени и наказателни обвинения. Трябва ли Боб Даймънд да подаде оставка? За някои акционери още една година без бонус не е достатъчно възмездие, но ще трябва да се надигнат на мащабен протест, за да бъде изгонен човек, който няма да напусне, за да задоволи политиците и медиите – две групи, които според него вече са си получили дължимото от Barclays през последните няколко години. Даймънд устоя на всички предизвикателства с кожа, по-дебела и от тази на слоновете в любимата му Африка. Но на фона на преобладаващите настроения на акционерите кой знае докога ще продължи това.
Настоящите събития със сигурност предвещават края на ерата, в която името на Джон Варли беше спрягано за новия управител на Bank of England. Що се отнася до бившия главен изпълнителен директор на Barclays, това, че неофициално е диктувал лихвените проценти, докато служителите му са вършели измами, в никакъв случай не го прави подходящ да определя ставките официално. Опетненият ЛИБОР е удар и по репутацията на Лондон. За да се спаси тя, лихвените проценти вече трябва да се регулират от Bank of England съгласно предложените нови правомощия, а трябва да се обмисли и поправка на настоящия закон за финансовите услуги. Източникът на световен финансов скандал за пореден път може да се проследи до Лондон. Ако Боб Даймънд не е виновен, обществеността има право да знае кой е отговорен за още едно уронване на репутацията на Великобритания от банкерите.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа