Почти един от десет е посещавал „Нощта на музеите”

22% от пълнолетното население на страната заявява, че е посещавало някое от изданията на инициативата „Нощта на музеите”. Данните са от специално национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа” в първите десет дни на месец юни.

Тази година на 19 май у нас се проведе осмото издание на инициативата „Нощта на музеите”. В рамките на един ден и една нощ различни музеи на територията на страната отварят врати за безплатен достъп за посетители и организират събития, изложби и друг вид специални инициативи. В тазгодишното издание на „Нощта на музеите” се включиха над 50 музея в различни големи и малки градове от България.

Културната инициатива „Нощта на музеите”, изглежда, е набрала относително висока популярност - почти 40% от българските граждани казват, че знаят за това събитие.
Запознатостта е значително по-висока сред българите с висше образование и тези с висок личен доход – 73% от висшистите и от българите с личен месечен доход над 700 лв. знаят, че веднъж годишно музеите в страната приемат посетители и през нощта, и то безплатно. Също така почти 60% от столичаните знаят за това събитие. Популярността на кампанията е малко по-висока още сред българите между 26- и 40-годишна възраст и сред жителите на областните градове.

Общо малко над една пета (22%) са българите, които знаят за инициативата или  заявяват, че са посещавали едно от осемте издания от стартирането на инициативата до тази година. Това прави около 8% от целокупното население на страната. Макар да изглежда ниско, това е почти половината от посетителите на музеи като цяло. За сравнение 18% от пълнолетните българи заявяват, че са посещавали музей (независимо дали в рамките на тази инициатива или по всяко друго време) в последната една година.

Посещаемостта на музеи в рамките на кампанията „Нощта на музеите” е значително по-висока сред жените, сред българите между 18- и 25-годишна възраст, сред населението на столицата (където има най-много музеи, участващи в инициативата), сред българите с личен месечен доход над 700 лв., както и сред висшистите.

Що се отнася до тазгодишната „Нощ на музеите”, малко под 4% от пълнолетното население (или 10% от запознатите с нея) казват, че са посетили музей, участващ в инициативата, на 19 май. Тазгодишната посещаемост е значително по-висока сред  жителите на малки градове – тази година в инициативата се включиха много музеи от малки градове, които не са областни центрове, например Казанлък, Карлово, Димитровград и т.н. Инициативата тази година е успяла да привлече и относително висок дял от българите с по-нисък личен месечен доход (150-250 лв.), което е положителна индикация за социалната роля на инициативата.





Изследването е проведено в началото на месец юни, национално представително е и обхваща 1006 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на ББСС „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа