Испанските банки все повече се уповават на ЕЦБ за финансиране

Испанските банки са заели рекорден размер средства от Европейската централна банка (ЕЦБ) през юли заради изпаряването на останалите източници на ликвидност в седмиците след обявяването на спасителен пакет на стойност €100 млрд. за финансовия сектор на страната. По данни на централната Bank of Spain нетното теглене на средства от ЕЦБ се е покачило от €337,21 млрд. през юни на €375,55 млрд.. Това е десетият поред месец на увеличение – признак за все по-големите затруднения, които испанските кредитори срещат с финансирането си чрез частни инвеститори.
Традиционните източници на средства се свиват със задълбочаването на рецесията. По време на строителния бум в страната от последното десетилетие германските и останалите европейски банки бяха повече от готови да влагат в бързото разрастване на местната банкова система, което разду кредитния балон там. След срива на жилищния сектор северноевропейските институции ограничиха отпускането на заеми за Юга – тенденция, която се засили през последната година заради все по-осезаемите опасения от излизане на Гърция или дори Испания и Италия от еврозоната.
Испанските депозити в пределното кредитно улеснение на ЕЦБ са останали сравнително стабилни на €26,64 млрд. през юли, лек спад от юнските €27,79 млрд. Общите заеми, които включват и този кеш, са скочили на €402,19 млрд., при €365 млрд. за предходния месец, като сумата за всички кредитори от еврозоната е €1,237 трлн. Испанските банки вече поглъщат 33% от цялата ликвидност, която ЕЦБ отпуска на институциите в региона, което е много над тежестта на националната икономика в рамките на паричното обединение. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на грубо 12% от общия за региона.
През последните месеци банките отчитат спад в обема на депозитите, знак, че дребните клиенти се притесняват да държат спестяванията си под тази форма. Отливът на капитал от Испания също се е засилил. Миналия месец няколко испански финансови институции отчетоха драстичен спад в печалбата си за второто тримесечие, след като заделиха милиарди евро за обезпечаване на евентуални загуби по обвързаните с недвижими имоти заеми. През февруари Испания инструктира банките да укрепят провизиите си за токсичните активи в сектора с €50 млрд. в опит да успокои инвеститорите, притеснени за скрити загуби в банковата система. Само три месеца по-късно обаче стана ясно, че пазарът остава скептично настроен, така че правителство накара банките да заделят още €30 млрд. по все още функциониращи заеми към строителни предприемачи.   
Банките все по-трудно набират средства от разтревожените чуждестранни инвеститори, което е една от причините обемите по кредитирането в Испания да се свиват с рекордно високо темпо. Кредиторите, повечето от които разчитат силно на външно финансиране, се опитват да ограничат тази зависимост, като увеличават депозитите и намаляват участието си в проблемни сектори като недвижимите имоти.               

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа