Брюксел натоварва ЕЦБ с отговорността да контролира кредиторите на континента

С последното си предложение да натовари ЕЦБ с контрола върху повече от шестте хиляди банки в еврозоната Европа направи първа стъпка към създаването на система, целяща да предпази отделните държави от фалити на кредитори. Предложението е началото на опитите да се замени мозайката от национални банкови системи и регулатори в обединението с единните правила на банковия съюз, сочен като необходим за стабилизирането на пострадалото от кризата евро. Още преди публикуването на идеята обаче възникнаха спорове за темпа, с който трябва да се случат промените. Опитите да се изградят по-тесни връзки между европейския финансов сектор, рискуват да обезпокоят инвеститорите през следващите месеци, дори ако еврозоната преодолее и второто ключово препятствие, изборите в холандия, след като германският конституционен съд се произнесе в полза на постоянния спасителен фонд, известен като Европейски механизъм за стабилност (ESM). Продължителните преговори за коалиция в Хага може да затруднят усилията на еврозоната да се възстанови.
Редица правителства вече се обявиха за ускоряване на някои елементи от планирания банков съюз, включително правилото загубите да се понасят от кредиторите на финансово затруднените банки. Други елементи, като споделянето на отговорността за банковите дългове в други държави, може да се забавят. Междувременно Европейският парламент заплашва да блокира всички инициативи, които не смята за достатъчно ефикасни. Лидерите на 17-членната еврозоната решиха през юни да превърнат ЕЦБ в единен надзорен орган, след като незабелязани преди слабости на кредиторите в региона принудиха правителствата им да влеят стотици милиони евро във фалиращи кредитори през последните няколко години. Тогава лидерите казваха, че щом надзорният орган започне да функционира, ще позволят на спасителния фонд да рекапитализира слабите институции пряко, вместо да отпуска помощите посредством съответните правителства. Това решение се смяташе за необходимо, след като молбата на Испания за помощ от €100 млрд., създаде опасност кабинетът в Мадрид да бъде изолиран от международните облигационни пазари.
Европейската комисия, която служи като изпълнителен орган на ЕС, в сряда предложи ЕЦБ да започне да контролира най-големите финансови институции в еврозоната от 1 юли 2013 г. Шест месеца по-късно централната банка ще поеме отговорност дори за по-малки или местни кредитори, въпреки че еврокомисарят по вътрешните пазари Мишел Барние изтъкна, че голяма част от ежедневният надзор ще остане в ръцете на националните власти. Дори преди това, има се предвид периода след 1 януари 2013 г., ЕЦБ може да започне да осъществява надзор над банките, които вече са получили помощ от данъкоплатците. На теория това ще позволи на ESM да поеме капиталовите инвестиции в испанските банки, като така освободи Мадрид от дълг за милиарди евро. Но след като Германия оказа опозиция на предложения от него график, в интервю тази седмица Барние се изказа по-предпазливо за връзката между надзора и пряката помощ от ESM, отколкото в коментарите си от началото на месеца. Той наблегна, че дори когато ЕЦБ има правомощията да извършва надзор, страните от еврозоната все още ще се нуждаят от промяна на правилата на спасителните фондове. „Не е задължително още от момента, когато бъде създаден регулатора, механизмът да започне да реагира“, заяви Барние.
През последните няколко седмици Берлин предупреждаваше да не се избързва със създаването на важен надзорен орган, който може все още да не разполага с необходимия персонал или юридически инструментариум да предотвратява банкови фалити. Германският финансов министър Волфганг Шойбле призова за бързо прилагане на всеобщите европейски правила за банковия капитал, свързаните с тях правомощия за интервенции, както и рамката за освобождаване на затруднените банки от лоши активи. Той заяви, че новите правила, които ще накарат притежателите на облигации да покрият загубите по време на освобождаването на банките от лоши активи, може да влязат в сила през 2015 г. вместо през 2018 г. Говорител на Барние заяви във вторник, че Европейската комисия „е отворена за предложения за абсорбиране на загуби“. Евентуалните закъснения в постигането на споразумение по някои по-общи банкови правила не са единствените възможни препятствия пред бързото изграждане на контролния орган. Икономическият комитет към Европейския парламент заяви във вторник, че предложението на Барние не е достатъчно амбициозно и заплаши да отложи необходимите промени на една от придружаващите разпоредби. Някои евродепутати са обезпокоени също, че поради необходимостта от единодушно одобрение на предложението на комисията в крайна сметка страните членки ще намалят обхвата на регулатора.

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа