Американските потребители и бизнесът свиват разходите си

Американският сектор на производството се сви, потребителите се притесняват за парите си, а политиците във Вашингтон бездействат. Това не е рецепта за силна икономика. Очаква се последната порция икономически данни да покаже, че САЩ се движат напълно безцелно. Потребителите харчат твърде много за стоки от първа необходимост като бензин, а скъпите производствени стоки вече не се намират лесно по магазините. Лекото подобрение на жилищния пазар не е достатъчно бързо, за да компенсира низходящия натиск върху ръста на БВП.
Икономистите очакват тези тенденции да продължат до края на годината. Те се надяват, че през 2013 г. слабият ръст на световната икономика ще се промени и Вашингтон няма да падне от така наречената „фискална скала“, като позволи да се въведат големи данъчни увеличения и съкращения на разходите през януари, както беше планирано. „Ако преодолеем това в края на годината, очакваме потребителите и предприятията отново да започнат да вярват на правителството“, заяви Елена Шулятиева, икономист в BNP Paribas. Най-важният доклад тази седмица се фокусира върху потребителските разходи, които са най-големият източник на икономически растеж. Очаква се, че Министерството на търговията ще съобщи в доклада си в петък, че американците са увеличили покупките си с 0,5% през август. Приходите им вероятно са се повишили с 0,2%, смятат икономисти, запитани от „Маркет уоч“. Но заглавието може да се окаже измамно. Цената на горивото се повиши през август и потребителите трябваше да платят доста, за да напълнят резервоарите си. Това не са разходи, които помагат на икономиката да отбележи ръст. Бензиностанциите наистина отбелязаха миналия месец най-голямото увеличение в продажбите си от близо три години насам. Ако се изключи бензинът, разходите на дребно са се увеличили с едва 0,3% през август, като покупките на автомобили заемат най-голяма част от продажбите. Потребителите похарчиха същите суми или по-малко за много видове стоки. Разходите няма да може да надхвърлят ръста на доходите дълго време, независимо как потребителите използват парите си. Това ще изисква от тях да затънат по-дълбоко в дългове, а повечето американци искат да избегнат подобно нещо на фона на икономическата несигурност. „По-голямата част от увеличението на разходите идва от спестяванията“, заяви Нийл Дата, ръководител на отдел „Икономика на САЩ“ в Renaissance Macro Research. „Мисля, че потребителските разходи вероятно ще намалеят още.“
Предприятията от своя страна вече ограничиха разходите си. Основните износни пазари като Европа и Китай забавиха ръста си, а страхът от „фискалната скала“ може да накара компаниите да ограничат инвестициите и наемането на нова работна ръка до другата година. Може да се появят още доказателства за предпазливост на компаниите с последния доклад за трайните стоки. Поръчките за такива дълготрайни и обикновено скъпи стоки като компютри, уреди и трактори вероятно са спаднали с 4,5% през август, според изследването на „Маркет уоч“. По-голямата част от спада вероятно ще дойде от понижение на поръчките за самолети – нестабилна категория, която често изкривява резултатите от докладите. Но поръчките за трайни стоки с изключение на автомобили и самолети са слаби още от края на пролетта. Това е ясен признак за слабост.
Най-добрите новини от тази седмица вероятно ще дойдат от докладите за цената на жилищата и продажбите на нови жилища. Продажбите се повишиха рязко през 2012 г., след като паднаха до рекордни стойности миналата година, а растящото търсене ще помогне на цените да наваксат. Хората, които отлагат покупките на жилище, не искат да чакат толкова дълго, че мечтата им да притежават собствен дом да стане непостижима. „Някога промишленото производство беше двигател, а жилищният сектор – спирачка. Сега те размениха ролите си“, заяви Шулятиева. Но жилищният сектор тепърва започва да се възстановява от това, което приличаше на бездънна яма, а пазарът не е толкова важен, колкото беше някога. Джим О'Съливан от High-Frequency Economics изчислява, че строителството на нови жилища съставлява само 2,5% от икономиката в момента в сравнение с пика от 6,4% през 2005 г. В резултат на това Дата смята, че скромното подобрение на жилищния сектор е прекалено малко, че да спомогне за възстановяването на американската икономика като цяло. „С възстановяването в жилищния сектор е свършено“, заяви той.


По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа