ЕС приканва към мерки за справяне с дълговите проблеми

Европейската комисия се дистанцира от съвместното изявление на Германия, Финландия и Холандия, разбило надеждите, че спасителният фонд на еврозоната скоро ще може да бъде използван за директна рекапитализация на банковия сектор, който поставя страни като Испания на ръба на фалита. Оливър Бейли, говорител на комисията, заяви, че правителствата в региона трябва бързо да елиминира връзката между проблемите на финансовите институции и раздуването на суверенния дълг, както и че постигнатото през юни споразумение на високо равнище “пределно ясно” изразява решимостта на лидерите да действат в тази насока. “Позицията ни относно прекъсването на порочния кръг между банките и държавните баланси е ясна”, заяви Бейли за медиите. “Вече демонстрирахме желание това да стане възможно най-скоро.” По думите му сега членкие на обединението трябва да се спрат на “окончателна постановка” за Европейския механизъм за стабилност (ESM), който се очаква да заработи идния месец.
В съвместно изявление във вторник финансовите министри на Германия, Финландия и Холандия казаха, че постоянният спасителен фонд трябва да рекапитализира директно банките само за нови проблеми и то като последна инстанция, след като частните ресурси и тези на данъкоплатците вече са мобилизирани. Тримата министри казват, че националните правителства трябва да останат отговорни за разрешаването на наследените проблеми, създадени от лоши решения по кредитирането в миналото. Финансовото ведомство на Австрия повтори позицията им с мнението, че рекапитализацията трябва да се случва само при преструктурирани и жизнеспособни банки. “Процесът не може да се свежда до това, ESM да поема контрола върху всички натрупани проблемни активи и лоши банки в различни страни. Тази отговорност трябва да остане на правителствата”, посочва говорителят на министерството Грегор Шютце в имейл до в. “Уолстрийт джърнъл”.
Забележките от най-богатите нации в еврозоната подкопават обещанието на лидерите на блока да предпазят правителствата от последиците от тежките банкови фалити. Изявлението може да поднови опасенията около държавните дългове на Испания, която е в разгара на дълбока банкова криза, причинена от срива на имотния пазар. Пряката рекапитализация може да облекчи също натиска върху Ирландия и Португалия, чиито суверенни борчове скочиха стремглаво, след като съответните правителства стабилизираха банките. Помолени да коментират забележките на високопоставени европейски представители от юни, че пряката рекапитализация трябва да стане достъпна за Испания и други затрупани с дългове страни веднага щом бъде създаден единен банков регулатор за еврозоната, Бейли заяви, че това остава в сила. Целевата дата за новия надзорен орган е януари 2013 г., но Германия и други страни подсказаха, че тя е твърде амбициозна.
Зад кулисите чиновниците от ЕС изразяват недоволството си от съвместното изявление  тази седмица. В сряда един от тях каза, че тристранното съобщение е предизвикало изненада и че техническата работа по въпроса реално ще започне следващата седмица с работна група от специалисти. “Нашето разбиране на решението през юни бе, че то ще бъде въведено бързо, тъй като ситуацията го налага”, каза още източникът. Той допълни, че правителствата в Ирландия и други страни имат пълното право да са си извадили заключението от лятната среща на върха, че в някакъв момент директната рекапитализация от ESM ще облекчи дълговия натиск върху баланса им. “Всички мислехме така”, каза източникът. В момента спасителните фондове на еврозоната имат право да заемат само на правителства, което означава, че укрепването на банките раздува дълговото бреме на страните, които вече се огъват под собствените си задължения. Въпреки изявлението от вторник ирландският премиер Енда Кени заяви пред депутати, че ще продължи да търси сделка за рефинансиране на парите, които кабинетът е налял в местните кредитори. Като определи юнската среща на върха в еврозоната като “пределно ясна”, той зави: “Тези решения остават валидни. Правителството е в напрегнати дебати за осигуряването на спасителени пакет за банките.”   
         

По “Уолстрийт джърнъл”

Станете почитател на Класа