Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните: С продажбата на държавна земя искаме да премахнем една историческа нестраведливост

С търга за продажба на държавна земя се поправя една историческа несправедливост
Търгът за продажба на държавна земя срещу компенсаторни бонове е национален. С този търг се поправя една историческа несправедливост. През август министерството на земеделието и храните обяви търг за продажба на 154 000 декара държавна земя. Срокът изтече на 26 септември. Търгът е национален. Това се знаеше няколко месеца назад, когато обявихме инвентаризация на тези земи. Трябваше да има историческа справедливост. Тези хора, чиито земи са отнети в минал период, те трябваше да бъдат обезщетени. Земите от Държавния поземлен фонд са 2 244 744 декара общо. Отдадените към момента земи от Държавния поземлен фонд с договор за наем или под аренда са 911 914 декара. Два пъти годишно общинските служби извършват проверки за ползване на имотите. Министерството на земеделието и храните, по искане на общините, в които размерът на общинските пасища не е достатъчен, предоставя земи за пасища. Приходите се разделят между министерството и съответните общини. Причината за големия размер на земи от ДПФ, които не се ползват, е, че повечето са с малки размери.
От 2000 г. има наредба, която урежда тези търгове с компенсаторни бонове. След провеждане на общински, областен и национален търг, се провежда национален търг за всички собственици на бонове. Пазарът на имоти след 2010 г. дава възможности за реализация.
На търг са били обявени 154 000 декара, след това е имало сигнал от еколози, че седем имота от 225 декара са в защитени зони и са със статут на публична държавна собственост. Еколозите са предложили имотите от Натура 2000 да бъдат извадени от търга за продажба.  Моето разбиране е, че частникът е по-добър стопанин от държавата. За изваждането на тези имоти не са настоявали организациите. За тези имоти от Натура няма заповед и ограничения от МОСВ. До момента нямаше интерес към тези 50 000 декара, които бяха извадени. Към 12 юни 2012 г. са издадени 938 491 000 поименни компенсаторни бона, от които 626 874 000 са заличени, а активни към момента са 310 617 000.
Наредбата за млякото и млечните продукти не беше приета директно от министъра.  Тя е , за  да спасим животновъдния бранш, защото ако тези преработватели слагат растителни мазнини, те не изкупуват мляко от производителите. Всички са обединени около тезата , че трябва да защитят българското животновъдство. Аз декларирам, че лобирам за българските животновъди изпълнявам решение на Консултативния съвет по животновъдство. Когато приеха наредбата, аз им обясних че битката ще е тежка. Аз нямам конфликт на интереси. Защитавам решението на Консултативен съвет, то е взето с пълно мнозинство. Смисълът на тази наредба продуктите, в които има радтителни масла е да не носят името „млечни продукти“. Тук битката е между две големи лобита.  Политиката на България в тютюнопроизводството е тясно свързана с Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС - да не увеличава производството, а да подпомага земеделските стопани. Държавите-членки могат да създават тематични програми. Предложението за реформи на ОПС след 2014 г. предвижда подпомагането с директни плащания да се запази. Предлага се единна схема за директни плащания. В Рамковата конвенция за контрол на тютюна се предлагат редица рестрикции, например да се премахне помощта за тютюнопроизводителите. България се е присъединила към нея, но тя не е задължителна за страните-членки на ЕС. За нас важни са промените в директивите на ЕС, защото те са задължителни.

Станете почитател на Класа