Страните членки са виновни за грешките в бюджета на ЕС

Властите на страните членки са виновни за лошото управление на бюджета на ЕС, твърдят евродепутати, отговорни за надзора на европейските средства.
„По-доброто изразходване на парите започва на национално равнище“, заяви германският евродепутат и социалдемократ Йенс Гайер на специално медийно събитие по темата в Брюксел. Гайер, който очерта парламентарната позиция по бюджетния доклад на Европейската комисия (ЕК) за 2011 г., отбеляза, че броят грешки във финансовата рамка се увеличава. През 2011 г. те са били 3,9% при 3,7% през 2010 г. Комисията прекъсна 91 финансирани от ЕС програми на обща стойност €2,6 млрд. през 2011 г. заради подозрителни практики от националните власти. Евродепутатът отдава вината за начина, по който се харчат или прахосват средствата, на увеличението на отпуснатите стандарти от някои национални контролни органи и разпространената култура на мълчание сред страните членки. „Да се обвинява ЕК просто не е справедливо предвид факта, че 80% от парите се управляват съвместно“, казва Гайер.
Нарушенията са често срещано явление в Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, програмата за изграждане на интегрирано Европейско изследователско пространство и Европейския социален фонд (ESF), допълва той. На свой ред Европейският съд на одиторите наскоро констатира, че почти две трети, или 60% от откритите грешки, е трябвало да бъдат засечени от националните или регионалните системи за контрол. Делът е още по-висок в някои индивидуални фондове. Финансова проверка в ESF на 180 транзакции разкри, че т. нар. add-on правила на страните членки са отговорни за 86% от установените пропуски. Тези грешки, известни още като „златно покритие“ (прекрачване на заложените от Брюксел условия при приложението на местно равнище), после са представяни като грешки на ниво ЕС, казва ESF.
На свой ред Гайер отбелязва, че генералният директор на Еврокомисията за регионалната политика не може да гарантира честното използване на парите при 18 от 27-те страни членки. Най-сериозните нарушители са Румъния, Чехия и Италия. В доклад за активността, публикуван от генералния директор през 2011 г., се посочва, че констатациите на националните одитори са надеждни в 65% от програмите.
Други бюджетни злоупотреби идват от т. нар. ретроспективни проекти, в които страните членки кандидатстват за европейско финансиране при осигурено първоначално подпомагане от държавата. В някои случаи проектите са вече завършени. Въпреки това страната кандидатства за финансиране, получава го и просто го приспада от общите си разходи. Сегашните регулаторни норми не забраняват практиката. „Целта ми е да спра това, поне при новите правила за програмния период след 2014 г.“, казва Гайер.

Станете почитател на Класа