Рубини: Политиката на затягане на коланите свали българското правителство

България бе твърде стриктна с прилагането на строгата политика на икономии в момент, когато енергийните цени скочиха, което разгневи избирателите и доведе до оставката на правителството на Бойко Борисов. Това заяви в интервю за "Блумбърг" професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа световната криза от 2008.
„Строгите фискални мерки са валидни и страните трябва да водят фискална политика. Но вероятно в България тези мерки са били изкарани прекалено много на преден план.“
Премиерът Бойко Борисов подаде оставка на 19 февруари, след като масовите протести срещу високите сметки на тока и ниските доходи доведоха до насилие и десетки бяха ранени, а други арестувани. Правителството на Борисов дойде на власт през 2009 г. и бе принудено да замрази заплатите и да забави връщането на ДДС към бизнеса, за да ограничи бюджетния дефицит и да предотврати влиянието на дълговата криза в еврозоната, припомня "Блумбърг".
В края на третото тримесечие на миналата година правителственият дълг бе 18, 7 % от БВП, вторият най-нисък дълг в ЕС след този на Естония, докато средно за евросъюза той бе 85, 1%, сочат данни на Евростат. Правителството иска да задържи бюджетния дефицит на 1, 3% от БВП, както бе и миналата година.
"Правителството се срина заради политиката на икономии и други проблеми, включително високите цени на енергията, които оказват влияние върху покупателната способност на домакинствата", заяви Рубини. "Има и някакъв елемент на корупцията, която е системна и хората са разочаровани от нея", каза той. Най-бедната страна в ЕС поддържа валутен борд от 1997 г., който забранява на централната банка да отпуска заеми и изисква строга фискална и финансова политика. БВП нарасна на годишна база с 0, 5 % през последното тримесечие на 2912 г. в сравнение с това на предходната година, което е десетото последователно тримесечие на растеж.
"Това, което липсва в България, а и в други части на Централна и Източна Европа, е икономическият растеж", каза Рубини. "Има огромни загуби на работни места и покачване на безработицата, а икономическият ръст е посредствен", добавя известният икономист. Безработицата през януари достигна 11,9%, което е най-високото равнище от април 2005-та.

Станете почитател на Класа