Изгубеното поколение на Европа

Днешните младежи в Европа се превърнаха в изгубеното поколение на Стария континент. Безработицата расте ли, расте и скоро това няма да се промени. Именно младите хора са тези, които плащат за грешките на политиците. Европа преживява най-радикалната социална промяна от десетилетия насам. Достатъчно е да погледнем данните за безработицата: само през последната година 1,8 милиона души са загубили работните си места. Новото обществено неравносвесие разтваря още повече ножицата между Севера и Юга, между богати и бедни.
Особено засегнати от безработицата са младите европейци. При тях ситуацията е драматична. В Южна Европа, където икономическата и финасовата криза оставиха най-дълбоки следи, безработицата придобива невиждани размери. В Испания и Гърция всеки втори младеж под 25-годишна възраст е без работа. В Италия и Португалия - всеки трети. Средната квота на младежката безработица в 17-те страни от еврозоната пък гони границата от 24 процента. И какво излиза? Че младите европейци плащат цената на кризата, която им завещаха старите политически елити.
Най-новите данни подсказват и следващия огромен проблем, пред който се изправят правителствата от Лисабон до Дъблин и Атина. А това е икономическата безперспективност на цяло едно поколение. Затова и експертите предупреждават, че младите хора в Испания или Гърция много лесно могат да пропуснат завинаги навлизането в професионалния живот, ако нямат образование. Освен това расте и опасността от бедност на старини, защото младежите без доходи нямат възможност да се осигуряват. Политиците вече усетиха щекотливостта на темата. Еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор заяви, че това е "трагедия за Европа", а премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер предупреждава за "рискове за социалния мир". Въпреки това европейските политици не предприемат конкретни стъпки, за да помогнат на най-големите губещи от кризата - на младите. Изглежда, че спасяването на банките и попълването на дупките в държавните бюджети е много по-важно за европейските правителства, отколкото спасяването на младите хора.
Така че засега изгледи за подобрение няма. Според прогнозите безработицата ще расте и през тази година. От Международната организация на труда пък смятат, че през следващите пет години трудовата заетост сред младежите няма да достигне нивото отпреди кризата.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа