Обама разкри бюджетния си план с разходи за 3, 77 трилиона долара

Президентът на САЩ Барак Обама предложи бюджет за 2014 г. с разходи за 3, 77 трилиона долара с нови данъци за богатите заедно със съкращения за социалните програми. Белият дом предлага да намали пенсиите и разходите за здравеопазване, но само срещу нови приходи от 700 милиарда долара. Планът на Обама обаче няма шансове да бъде приет в този вид от разделения Конгрес. Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл окачестви бюджека като „левичарски пожелателен списък“. Консерваторите отказват да се съгласят с нови приходи, след като приеха през януари увеличение на данъците върху доходите над 400 000 долара. Междувременно демократите пък не са съгласни с компромисното предложение на Обама да намали пенсиите в програмата за социална сигурност.
Бюджетът на Обама предвижда в 10-годишния период дефицитът да бъде намален допълнително с 1, 8 трилиона долара, като общите съкращения достигнат 4, 3 трилиона. Общите разходи за 10-те години са 46, 5 трилиона долара. В плана се предвиждат намаления с 400 милиарда долара на разходите за здравеопазване и около 130 милиарда от социалната сигурност. Възрастните и инвалидите обаче ще бъдат защитени от промените. Корекциите в разходите за живот ще донесат още 100 милиарда долара в приходи за 10 г. Допълнителни съкращения предвиждат нови по 100 милиарда както от военните, така и от вътрешните програми, а също от съкращения в земеделските субсидии и пенсионните програми за федералните служители. Обама предлага повишение на разходите чрез премахване на отчисленията от доходите за най-високите 2 на сто от данъкоплатците и чрез често повтаряното Правило на Бъфет, с което на домакинствата с доход над 1 милион долара се налага данък най-малко 30 на сто.
В бюджета са предвидени и нови разходи с цел подобряване на американската икономика, включително 50 милиарда долара за инфраструктура и 1 милиард за 15 предприятия в производството в страната.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа