ЕС направи крачка към промяна на Лисабонския договор

Правителствата от ЕС постигнаха в края на седмицата в Дъблин споразумение, което според британците ще им отвори пътя за кампанията, целяща да си върнат обратно от ЕС част от пълномощията. В петък вечерта шефът на финансовото регулиране на ЕС Мишел Барние обяви, че всичките 27 членки са се съгласили на компромис за създаването на новия банков регулатор, който в момента е в центъра на усилията им за основаване на „банков съюз“.
Компромисната сделка бе договорена миналия месец между членките и Европейския парламент, който има право на вето върху някои финансови правила. Но Германия отложи одобрението поради някои опасения, най-голямото от които е съмнението относно правната основа на новия банков надзорник. Той ще бъде агенция в рамките на Европейската централна банка, контролирана от Управителния й съвет, който определя основната лихва. Германия се тревожи, че създаването на надзорния орган може да размие границите между монетарната политика и надзора в ЕЦБ и да отклони ръководните лица от основния фокус – задържане на инфлацията под 2 на сто. Берлин се опасява, че основаването на единствения надзорен орган и бъдещи по-амбициозни банкови проекти върху сегашните договори на ЕС може да изложи на правни атаки техните решения. Така че германският финансов министър Волфганг Шойбле изкопчи цена за подкрепата на Берлин за надзорника. „Декларацията“ на страните членки подчертава следното: „Страните членки потвърждават ангажимента си за спешното доизработване на всички договорени елементи на банковия съюз. Зачитайки целостта на единния пазар, страните – членки декларират, че са също така готови да работят конструктивно върху предложение за промяна на Лисабонския договор.“
декларацията не е правно обвързваща, нито пък специфично е указано кога или как усилията за промяна на договора ще стартират. И все пак сега за пръв път страните членки изложиха писмено желанието си за пренаписване на Лисабонския договор на ЕС, влязъл в сила през 2009 г.
Редица правителства в ЕС с неохота биха се впуснали в продължителен дебат за промяна на договора, но освен Германия и още една страна иска да го направи. Британският премиер Дейвид Камерън обеща да се бори за възстановяването на редица пълномощия от ЕС в част от усилията си да преначертае връзките на страната с Брюксел. Той се надява, ако успее, да получи „да“ на референдума за членство на Великобритания в ЕС.
В събота шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Германия настоява само за ограничена промяна на договора, фокусирана върху банковия съюз. „Ако германците са заели твърда позиция, а аз вече ги познавам доста добре, именно това е реалният проблем. Така че трябва да искаме ограничена промяна на договора.“
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа