Испания преосмисля мерките за икономии

Испанското правителство, поставено под мощен обществен натиск заради рекордната безработица, обяви отслабване на затягането на коланите и подготовка на нови мерки за вдъхване на живот на икономиката, която според Мадрид е дори по-слаба от досегашните му преценки. Обявяването на „стабилизационна програма“ в петък7 дойде ден след катастрофалния доклад за безработицата, достигнала 27,2 % - най-високо равнище, откакто Испания започна да я отчита.
Същия ден през нощта консервативното правителство трябваше да мобилизира стотици полицаи от силите за борба с безредиците, които превърнаха булевардите на Мадрид в истински военен лагер, за да предотвратят поход към парламента, обявил като своя цел „събарянето на режима“. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви на другия ден, че
испанците могат да си поемат дъх от мерките за икономии, защото според нея предишните им саможертви „ни позволяват да не искаме от испанците големи усилия в момента“. Правителството съобщи, че с благословията на Европейския съюз и Международня валутен фонд сваля целта си за бюджетния дефицит приез тази година от 4,5 % на 6,3 % от брутния вътрешен продукт. Испания получи отсрочка от 2 години, до 2016 г., да слезе под лимита на ЕС за бюджетния дефицит от 3 на сто.
Но докато консервативното правителство се опитваше да успокои гневните граждани, че най-лошото от кризата е зад гърба им, собствените му икономически прогнози показаха, че през следващите години Испания ще постигне съвсем слабо възстановяване. За 2013 г. БВП ще се свие с минус 1,3 % в сравнение с предишната прогноза от 0,5 на сто. Възстановяването ще започне догодина, но едва през 2016 г. растежът ще може да надхвърли 1 на сто от БВП.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа