ЕС заплашва Франция заради икономическите й неуспехи

Европейската комисия ще използва на 29 май новите си пълномощия, подкрепени от санкции, за да налага на еврочленките спорни социални и икономически реформи. Франция, Испания и Словения ще бъдат критикувани във важен доклад на комисията в сряда като страни, които насред рецесията и финансовата криза не успяха да намалят държавния си дълг и да въведат структурни реформи в икономиките си. Очаква се и Великобритания да бъде предупредена, макар и без да бъде унижавана със санкции, че продължаващият кредитен крънч застрашава растежа и опитите за намаляване на държавния дълг.
Тази година Еврокомисията разшири пълномощията си, подкрепени и с чувствителни глоби, да прескача националния суверенитет на членките на еврозоната при налагането на реформи.
Според приетото през ноември законодателство налагането на санкциите се улеснява от разширеното приложение на „обърнатото гласуване с квалифицирано мнозинство“. При него решенията на Еврокомисията се смятат за приети, освен ако няма квалифицирано мнозинство срещу тях.
Словения може да е първата страна, която ще изпита новата процедура заради прекомерния размер на банковия й сектор, предизвикал криза, сравнявана с тази в Кипър, но и други страни, сред които Франция и Испания, се очаква да бъдат предупредени. Още миналия месец Франция бе сурово критикувана от комисията и предупредена, че ниската й конкурентоспособност и големия държавен дълг заплашват еврото. През април доклад за макроикономическите дисбаланси посочи 13 членки на ЕС, включително Великобритания, като предупреди особено Испания и Словения за големите им провали. „В Испания прекомерните равнища на вътрешния и външния дълг продължават да поставят сериозна заплаха за растежа и финансовата стабилност“, изтъкна докладът.
Но Франция предизвиква най-голяма загриженост у Еврокомисията и Германия, като администрацията на социалистическия президент Франсоа Оланд ще бъде критикувана и предупредена, че Париж рискува да получи санкции, ако не въведе реформи преди 2015 г. Все пак Франция ще получи още две години да съкрати държавния си дълг, при условие че Оланд се съгласи да въведе реформи, отложени от предшествениците му Жак Ширак и Никола Саркози поради обществената съпротива.
По „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа