Източноевропейските туристи изместват германските от Гърция

Плаж и шведска маса - това са приоритетите на германските туристи в Гърция. И докато броят на германците в гръцките курорти продължава да спада, този на източноевропейците расте. Руснаците например купуват цели хотели. На четвъртата година от началото на кризата легендарната гръцка гостоприемност придобива странни форми. Например следната, изразена от преводачката на група руски туристи: "Помолих да ви опаковат всичко, което не успяхте да изпиете", казва тя пред чужденците в хотела, който се намира в подножието на Олимп.
Боговете и античната история на страната обаче не представляват интерес за новите туристи. Те търсят по-скоро забавлението - ресторанти, барове, пазаруване. Вярно, че руснаците не харчат толкова много пари по време на почивката си в Гърция, колкото например американските или новозеландските туристи. Но пък сред групата на руснаците често има и олигарси, които не резервират просто една двойна стая в хотел, а купуват директно целия хотел. Например в региона около курорта Паралия. "Страхуваме се, че руснаците ще изкупят целия регион", казва 62-годишният Костас Пантерис от туроператора "Сиртаки тревъл". Регионът представлява 70-километрова плажна ивица между Олимпийската ривиера и високите 2900 метра планини. Там от 40-те хотела с над 200 легла вече 10 са собственост на руски инвеститори. Костас Пантерис отговаря за германските туристи, ползващи услугите на "Сиртаки тревъл". В Гърция обаче те стават все по-малко. И въпреки това през новия сезон гръцките туроператори прогнозират невиждан бум на резервациите. Очакват се 17 милиона туристи - с милион и половина повече от 2012 година, като ръстът се дължи най-вече руските гости.
Днес по-големите германски туроператори насочват клиентите си към южните острови на кризисната държава - по-далеч от политическите и социалните проблеми в големите градове. Само че полетите поскъпват и на хотелите им се налага да свалят цените. В противен случай те ще загубят битката със силната конкуренция. В момента например пакет едноседмична почивка ол инклузив в Гърция може да се закупи срещу 579 евро. В същото време хотели на българското Черноморие предлагат същия пакет при същата категория (4 звезди) за 477 евро с включен полет в цената.
Въпреки спада в броя на германските туристи те все още са най-многобройната чуждестранна група по курортите в Гърция. Само че днес те почиват по-различно. Докато в миналото пред забележителностите се срещаха предимно германски групи, днес екскурзоводите работят най-вече с източноевропейски гости. Освен това германците все по-често резервират ол инклузив и почти през цялото време остават в хотела. Те предпочитат шведската маса вместо таверната. А на паркинга пред хотела колите им, взети под наем, изцяло се губят сред лъскавите джипове на източноевропейците, масово пристигащи с личните си автомобили.
"Днес за нас всички туристи са еднакво желани", казва председателката на хотелиерската организация на гръцката ривиера Афродите Лейна. Тя допълва: "На българите им е доста близо, Сърбия също не е далече с кола, а и Румъния. Руснаците, македонците и поляците също заобичаха гръцкото море. А и все повече израелски туристи избират Гърция вместо Турция. Дори и албанците стават все по-многобройни. Преди избухвахме в смях, когато срещнехме някой албански турист в театъра например, но днес им се радваме."
Костас Пантерис обаче не обича масовия туризъм. Той копнее за старите времена, когато в страната са идвали предимно малки групи, за които историята и културата са представлявали интерес. Той иска отново да посреща гости, на които да предлага много повече от легло и храна. "В миналото туризмът за нас не беше бизнес, той беше радост", казва той натъжен.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа