Сега е времето да се търгуват български активи

Вече години възходът на световните стокови борси продължава без прекъсване. Този процес започна от низините, до които паднаха тържищата в следствие на проблемите с ипотечните кредити, появили се през лятото на 2007г. Оттогава, въпреки преповтарящата се годишна „криза” в Европа през 2010, 2011 и 2012г., по-голямата част от света дава индикации, че е достигнала и надхвърлила максимума (както е случая с индекса Дау Джоунс 30) германският индекс Дакс и 45-процентното увеличение на японският индекс Никей през 2013г.
От август 2012г. се наблюдава ускорение на този необратим растеж въпреки факта, че „опасността” Евро не изглежда обезвредена… нима?! Количествените облекчения (Q. E. - quantitative easing) в САЩ последвани от ABENOMICS в Япония дадоха допълнителна мощност на двигателя на световните борси на стоки и облигации в това число и на българската BSE.
Стоковите индекси основно се задвижват от финансовите и фармацевтични борси; от банки като Дж. П. Морган и международни компании като „Новартис”, определяйки цената, но всички сектори с изключение на мините имат принос за съживяването, дори потреблението. Германският Дакс индекс надхвърля 8000 пункта - ниво, достигано през 2000г. и 2007г. по повод на Интернет-балона и преди световната криза с ипотечните кредити. Френският CAC 40, Японският Никей са все в една и съща посока: НАГОРЕ! А Япония е отличникът за годината!
Естествено всичко това би предполагало икономически разцвет, благоденствие като цяло, пълна заетост, тъй като борсата е барометъра за световното икономическо здраве. Но този път двигателят, който напомпва възхода се нарича количествени облекчения. Това означава, че Федералният резерв на САЩ е препълнил ликвидните пазари, довел е лихвените проценти до нула и е купил 3 000 милиарда от финансовите ресурси, предизвиквайки изкуствено повишение. Федералният резерв купува 45 милиарда долара от MBS (ценни книжа за възвръщаемост по ипотеки) и 40 милиарда щатски долара от трезорите всеки месец. Япония също наводни пазара с ликвидност довеждаща до 25% обезценяване на йената спрямо долара.
Със сигурност Eвропейската централна банка (ЕЦБ) не внимаваше, като купуваше милиарди евро от BTP и облигации от други европейски правителства от фондовия беилаут (bailout - програма за окрупняване (сливане) на проблемни активи). Това се отнася и за държавите с голям валутен резерв като Норвегия, Китай и Арабските страни, които купуваха международни ценни книжа, в това число и облигации, издадени от Българското правителство.
Би било чудесно, ако всичко това можеше да продължи така завинаги – един възход, който би създал безкрайни ползи за инвеститорите. За съжаление, трябва да се справяме с проблема, наречен Евро, все още неразрешен и плашещ, въпреки проучванията (които са манипулирани), които показват,че мнозинството европейци са против Еврото.
22 май беше разделна точка за пазарите, тъй като от Федералният резерв на САЩ заявиха, че (плащанията по) направените масирани покупки на ценни книжа могат да се забавят. Явно шефовете на Федералния резерв осъзнаха, че поддържайки изкуствено ниски лихвени проценти, те създават един бъдещ балон. Опасността стана по-голяма, откакто японският министър-председател Абе последва политиката за „потапяне” на САЩ.
Шефът на Федералния резерв Бед Бернанке и неговият екип вдигнаха червения флаг (за налична опасност) и трябваше да променят нещо. След 25% отслабване на йената спрямо щатския долар, JGB ( японските правителствени облигации) значително понижиха цената си.
Политиката за нулеви лихвени проценти е много опасна, тъй като увеличава апетита на инвеститорите към риска. Голямото непостоянство на японската валута причинява периодични драми сред инвеститорите. Накратко, имаме няколко тревожни сигнала, които зазвъняват изведнъж и спада на цената на златото в частност е една от тези аларми.
България трябва да приватизира колкото е възможно повече „бисери от короната” като например капиталовложенията в BSE и клиринговата система. Никой инвеститор не може да продава по последната достигната най-висока цена. Сега е най-правилното време да се търгуват, при честно оценяване, каквито и да били евентуални български активи. Това би позволило увеличение на потреблението, намаляване на данъците и увеличение на кредитните застраховки.
Аз не съм специалист по вашата великолепна страна, но това със сигурност е нация с добри позиции за извличане на изгода от връзката с Русия и историческите връзки с Германия. Струва ми се, че България би могла да бъде страна на мечтите с 1). много добре развита интернет-структура 2). Стратегическа позиция между Европа и Русия и Турция 3) Много нисък дълг спрямо БВП .

В заключение на всичко казано дотук, в момента световните пазари балансират върху тънко въже и се задвижват от световните количествени облекчения и исторически ниските лихвени проценти. Време е България да действа и да направи правилните неща за да подпомогне безработицата и драстично да увеличи БВП на глава от населението, както и да извлича ползи от всеки изгоден финансов климат. Ако правилните мерки се забавят, то е трудно да се предвиди дали и занапред ще е възможно да се извличат ползи, предвид рисковете от възможна криза в Европейската застрахователна индустрия, неизвестностите от един референдум за еврото в Италия, възможните изненади при дериватите, които биха могли да предизвикат дори национализация на банкови системи. Не забравяйте, че Дубай беше пощаден от Обединените Арабски Емирства, но Исландия не издържа на своите заеми; Великобритания национализира двете си основни банки, а Гърция веднъж вече не изпълни поетите ангажименти пред своите кредитори.

*Оливиер Дория принадлежи към старата благородническа фамилия Дория в Генуа. Италиански финансист. Бил е управляващ директор в "Мерил Линч" Лондон от 1989г. до 1995г. и "Дойче Морган Гренфел (1995 г. - 1998 г.). За периода от април 2006 г. - ноември 2007 г. е управляващ директор в "Дойче Банк" - Лондон.
komentator.bg

Станете почитател на Класа