Италия се измъква от кризисния списък на ЕС след свиването на дефицита

Италия ще бъде извадена тази седмица от кризисния списък на ЕС, тъй като Европейската комисия признава усилията й да намали бюджетния си дефицит. Източници от Брюксел съобщиха, че Италия ще бъде сред няколко страни, освободени от Процедурата за прекомерен дефицит, когато комисията прочете присъдата си на 29 май за националните програми за реформи и бюджетните планове. Еврокомисарят по икономиката Оли Рен ще представи „специфични за всяка страна препоръки“ за всяка от 17-те членки на еврозоната.
Бюджетният дефицит на Италия се очаква да падне на 2,9 % от БВП през 2013 г. и до 2,5 % през 2014 г. Все пак икономиката й се очаква да остане в рецесия тази година, преди да отбележи скромен ръст от 0,7 на сто през следващата. Държавният й дълг обаче ще достигне 132 % от БВП през 2014 г., което е над два пъти повече от 60-процентния праг на ЕС.
Същевременно Франция, Испания и Словения ще бъдат изправени в първата редица пред наказателния взвод на комисията заради провала в реформите.
Съгласно новите правомощия на Еврокомисията страните с дълг над 60 на сто от БВП трябва да го свалят с поне 5 % годишно в продължение на 3 години. Държавните разходи също трябва да бъдат обвързани с икономическото представяне и еврочленките, които не изпълняват тези изисквания, са изправени пред глоба от 0,2 % от БВП.
Новите правомощия на Брюксел ще бъдат подсилени и от закон, влизащ в сила в края на май 2013 г. Той задължава правителствата да представят икономическите си програми през октомври, а Еврокомисията трябва да даде мнението си за ктях до края на ноември. Ако тя прецени, бюджетните им програми са недостатъчни, може да принуди правителствата да направят нови предложения, включително съкращения на разходите и данъчни реформи.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа