МВФ призна значителни грешки в спасителния план за Гърция

Международният валутен фонд призна в доклад в сряда, че е допуснал грешки в изработването на първия спасителен план за Гърция. Една от тях е, че е бил прекалено оптимистичен в преценките си за растежа и че преструктурирането на дълга е трябвало да бъде обмислено по-рано. През май 2010 г. Гърция получи от МВФ и ЕС 110 милиарда евро., а през февруари 2012 г. - още 130 милиарда евро.
В доклада си МВФ признава, че е изневерил на собствените си правила за извънсреден достъп до спасителни програми. Един от тези четири критерия е, че държавният дълг трябва да бъде поддържан на допустимо равнище в средносрочен план. „Дори при прилагането на договорените политики несигурността бе толкова значителна, че служителите не можеха да кажат с висока доза вероятност дали дългът е допустим.“ Но те са настоявали извънредният достъп до помощта да се реализира поради опасения, че гръцката зараза ще застраши другите членки на еврозоната и глобалната икономика. И МВФ промени собствените си правила, описвайки програмата като „задържаща операция“, която даде време на еврозоната да изгради защитна стена за други уязвими страни и предотврати потенциално сериозни последици за глобалната икономика.
Същевременно МВФ призна значителни провали, особено това, че пазарното доверие не се възстанови, че гръцките банки загубиха 30 % от депозитите и че икономиката е изпаднала в много по-дълбока от очакваното рецесия. През 2012 г. гръцкият БВП бе със 17 % по-нисък в сравнение с 2009 г., докато прогнозите на фонда и на ЕС първоначално бяха за спад от 5,5 на сто. Те не бяха променени чак до петия преглед на мерките през декември 2011 г. безработицата през 2012 г. бе 25 на сто в сравнение с първоначалните прогнози за 15 на сто.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа