Оли Рен влезе във война на думи с МВФ

Еврокомисарят по икономиката Оли Рен се включи във все по-острата словесна пресрелка между Европейската комисия и МВФ, като обвини институцията във Вашингтон, че „си е измила ръцете“ за ролята си в гръцката дългова криза. На конференция в петък в Хелзинки Рен коментира: „Не смятам, че е справедливо МВФ да си измива ръцете и да хвърли мръсната вода върху плещите на европейците.“
Еврокомисията бе ожилена от критиките в 50-страничния доклад на МВФ, че е направила малко, за да стимулира ударената от рецесия гръцка икономика, която в периода между 2008 и 2013 г. се очаква да се свие с 23 на сто. „ЕС, чийто фокус върху реформите е повече в унисон със собствените му норми, отколкото с последиците върху растежа, не успя да допринесе много за идентифицирането на структурнте реформи, стимулиращи растежа“, се казва в доклада, в който се съдържат и самокритики за допуснати „сериозни грешки“.
Оли Рен отхвърли и намека в доклада, че заедно с Германия и Франция Еврокомисията се е противопоставила на усилията на МВФ да се договори по-рано преструктурирането на гръцкия дълг. „Не си спомням Доминик-Строс Кан да призовава за по-ранно престректуриране на гръцкия дълг, но си спомням съпротивата на Кристин Лагард срещу тази идея“, изтъкна Оли Рен.
От своя страна, гръцкият премиер Антонис Самарас, отказвайки да се мвключи във войната на думи, само посочи, че голяма част от анализа на МВФ съответства със собствената му критика срещу програмата, когато бе опозиционен лидер между 2009 и 2012 г.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа