Светът ще се къпе в изобилие от петрол

Светът върви към изобилие от рафинирани петролни продукти с увеличаване на потенциала в новите рафинерии на Азия и Близкия изток, което вероятно ще принуди по-слабите конкуренти в разтитите страни да затворят врати, съобщи в сряда международната агенция по енергията. В месечния си доклад тя посочва, че очаква нов капацитет от дестилиран суров петрол от 9,5 милиона барела на ден или над 10 на сто от световното търсене да залеят пазара през 2013 – 2018 г.. Това е значително над прогнозираното досега нарастване на добива и на глобалното търсене. „Икономическите проблеми в Европа се отразяват на търсенето, но има и признаци, че потреблението на петрол в Китай и икономиката му минават на по-ниска предавка. А това може да доведе до складиране на запаси“, посочи МАЕ.
Според агенцията промените може да се усетят още от третото тримесечие на тази година поради вероятното покачване на преработката на суров петрол с над 2 милиона барела на ден в рафинериите на Китай, Саудитска Арабия и Венецуела. А това ще надхвърли прогнозираното увеличение на търсенето от 1,7 милиона барела дневно. В доклада се посочва още, че глобалното предлагане на суров петрол може да има проблеми да се запази на равнището на търсенето на рафинирани продукти поради сезонната ремонтна поддръжка на призводството в Северно море, затрудненията на Судан да възобнови производството, годишния сезон на ураганите в САЩ и рисковете за добива в Близкия изток поради сирийската гражданска война. По-слабото от очакваното предлагане на суров петрол и големи обеми на рафинирани продукти ще подкопае маржовете от дейността на рафинериите.
Ръстът на търсенето се очаква да увеличи скоростта си през годината от дъното от 215 000 барела дневно през второто тримесечие на 2013 г. на годишна база до 1,1 милиона барела дневно или 1,2 % ръст на годишна основа през четвъртото тримесечие с укрепването на икономиките. Глобалното годишно търсене на петрол ще отбележи ръст от 785 000 барела дневно до 90,6 милиона барела. В Китай ръстът на търсенето ще спадне от 3,9% съгласно прогнозата на МАЕ миналия месец до 3,8 на сто.
Според агенцията предлагането на суров петрол от ОПЕК е нараснало със 135 000 барела на ден през май до 30,89 милиона поради по-голямото производство в Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ и Кувейт и въпреки спада в Ирак, Либия и Нигерия. През втората половина на годината ОПЕК ще трябва да произведе само 29,8 милиона барела, за да задържи баланса на пазара.
По Ройтерс

Станете почитател на Класа