Франция остана сама в съпротивата срещу търговската сделка със САЩ

Германия прекрати съпртивата си срещу началото на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, като остави Франция сама да се бори за изключения за европейските дейци на културата. „Германия оттегли възраженията си и ще одобри мандат за преговори на Европейската комисия в петък“, заяви говорителката на икономическото министерство в Берлин Джулия Шварц. Търговските министри от ЕС ще вземат решение за черновата на споразумението на среща в Люксембург. Според Шварц подготовката на САЩ за преговорите трябва да приключи на 18 юни, преди визитата на президента Барак Обама в Берлин на 19 юни, за когото това е приоритет.
Преди Германия беше на страната на Франция в настояването, че културата трябва да бъде изключена от новия пакт, за да не позволи европейските режисьори и музиканти да бъдат погълнати от американските конкуренти. Завоят на Германия остави Франция сама заедно с Европейския парламент на нейна страна. Париж обаче заяви, че е готов да наложи вето в петък дори да е сам, ако се наложи.
Според европейски дипломат, ако аудиовизуалният сектор не е изключен, Франция няма да се съгласи. „САЩ при всички случаи ще изключат някои сектори – вече дадоха да се разбере, че финансите няма да фигурират в разговорите. Така че наистина няма причина да включваме културата“, изтъкна източникът.
Германия е съгласна да се даде начало на преговорите въпреки разкритията тази седмица за следенето от американските спецслужби на германски граждани. Някои евродепутати поискаха ЕС да удари спирачка на преговорите, докато Вашингтон не изясни т.нар. програма PRISM. Но говорителят на канцлера Ангела Меркел заяви в сряда, че не трябва да се прави връзка между свободната търговия и PRISM.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа