Италия се опитва да съживи икономиката си

Италианското правителство одобри нов пакет от спешни мерки за съживяване на икономиката, включително 3 милиарда евро инвестиции в инфраструктурата и увеличено финансиране за малките и средни предприятия. Това е част от усилията на премиера Енрико Лета да рестартира кретащата италианска икономика, която е в осмото поредно тримесечие на свиване и е изправена пред рекордна младежка безработица. Той се опитва да балансира противоречащите искания от лявоцентристката управляваща коалиция за сваляне на данъците и по-големи обществени разходи със собствените си обещания за фискална строгост в съответствие с препоръките на ЕС.
С новите мерки се отпускат почти 3 милиарда евро за инфраструктурни проекти в италианските региони, основно за подобряване на железопътната и магистралната мрежа, както и за създаване на почти 30 000 нови работни места в сектора. Пакетът отделя и ново финансиране от 5 милиарда евро до края на 2016 г. за малките и средните предприятия, увеличавайки сегашния държавен фонд и позволявайки на повече фирми да получат по-лесно финансиране за закупуване на ново оборудване.
Други приети мерки засягат енергийните цени, като сметките за електричество ще бъдат съкратени общо с 550 милиона евро, както и образованието, което ще получи 100 милиона евро за реновиране на училищата, докато университетите ще могат да наемат нови 3000 преподаватели. „Много от тези мерки дават на италианците възможността да съживят икономиката“, заяви Лета, като подчерта широката подкрепа от двете участнички в правителствената коалиция – собствената му демократическа партия и дясноцентристката партия Народ на свободата. Одобрението на мерките бе направено малко след срещата на Лета късно в събота с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу в Рим. След нея Лета потвърди ангажимента си да задържи бюджетния дефицит под 3 на сто от БВП в съответствие с изискванията на ЕС.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа