Кои са сивите кардинали на Г-8?

Те подготвят срещите на върха на Г-8. Спорят и се пазарят от името на шефовете си и никак не обичат светлините на прожекторите. Те са сивите кардинали на Г-8. В рамките на 39-тата им среща на върха държавните и правителствените ръководители на страните от Г-8 сложиха подписите си под предварително обсъдените важни теми. Защото с изключение на някои малки подробности заключителната декларация от срещата на върха бе отдавна готова за подпис. Наричат ги "шерпи" - като планинските водачи в Хималаите. Те са доверените експерти на Меркел, Камерън и сие по въпросите на Г-8. Месеци наред осемте "шерпи" и техните работни групи са обсъждали темите на срещата надълго и нашироко.
Канцлерът Ангела Меркел има пълно доверие в своя "шерп" Ларс-Хендрик Рьолер. От две години насам икономистът и специалист по информационни технологии е човекът на Меркел за срещите на Г-8 и Г-20. Рьолер, който идва от научните среди, прави бърза кариера в политиката. Той е шеф на отдел "Икономика и финанси" в канцлерството и има постоянен достъп до канцлера.
Рьолер обаче почти никога не се появява пред обществеността - както и останалите "шерпи", които никак не обичат изявите пред микрофоните и камерите. Те преговарят помежду си при затворени врати и понякога са много по-твърди в изискванията си, отколкото шефовете им. "Нали в крайна сметка трябва да оставят и някакво минимално пространство за компромиси", казва един дипломат, запознат с привичките в Г-8. Той добавя, че на срещите на върха "шерпите" седят зад държавните и правителствени ръководители в пълна "бойна готовност" и при нужда всеки от тях може да прошепне нещо в ухото на шефа си.
"Шерпите" имат шанс за шеметни кариери. Пример за това са предшествениците на Ларс-Хендрик Рьолер. Сегашният президент на "Бундесбанк" Йенс Вайдман е бивш "шерп" под ръководството на Ангела Меркел. Членът на борда на директорите на Европейската централна банка Йорг Асмусен също. Бившият федерален президент Хорст Кьолер пък е бил "шерп" на канцлера Хелмут Кол. Всъщност не всички "шерпи" имат такъв късмет. Малко преди срещата на върха в Белфаст канадският "шерп" например беше отстранен и заменен с "по-подходящ".
Изисканият клуб на осемте се събира вече от 39 години насам. Той обаче все още прилича на пътуващ цирк. Г-8 няма постоянен секретариат, нито пък щатни сътрудници. Всяка година една от осемте държави поема председателството на групата и се грижи и за организацията на работата на "шерпите". Междувременно срещите на Г-8 се превръщат все повече в медийно събитие, свързано с много високи разходи. "Г-8 загуби много от своята тежест и значение, а групата Г-20 става все по-важна, особено след световната финансова криза", смята политологът Ханс Маул от университета в Трир. Бившите "шерпи" обаче твърдят: "Г-8 е незаменима. Тя стикова мненията на големите индустриални нации преди срещите на Г-20." Освен това Г-8 е единственият форум, на който държавните и правителствените шефове могат да се посдърпат извън протокола и ако е необходимо - без "шерпи" наоколо.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа