Кипър поиска преразглеждане на „несправедливото“ спасяване от ЕС

Кипърският президент Никос Анастасиадис поиска пълно преразглеждане на спасителния пакет за страната му на стойност 10 милиарда евро, с който бяха наложени безпрецедентни такси върху големите депозити. Но няма вероятност молбата му да бъде одобрена от европейските министри. В писмо с изтекло в медиите съдържание от миналата седмица президентът заявява на лидерите на еврозоната, че страната му е третирана несправедливо поради опасения, че проблемите й могат да се разпрострат до едва стабилизиралата се Гърция, съобщиха „Файненшъл таймс“ и АФП.
„Изкуствени мерки, като капиталовите ограничения може да изглеждат способни да ограничат източването на банките в краткосрочен план, но само ще утежнят положението на депозитите, колкото по-дълго се запазват. И вместо да създадат доверие в банковата система, те го сриват с всеки изминал ден“, написа президентът. Той критикува и начина, по който двете най-големи банки - Bank of Cyprus и Laiki – бяха принудени да ощетят клиентите си с най-големи депозити. „Не бе направено никакво разграничение между дългосрочните депозити, носещи големи печалби, и парите през влоговите сметки, например оборотния капитал на фирмите. Това предизвика значителни загуби в оборотен капитал на бизнеса“, изтъкна Анастасиадис. С рецесия, прогнозирана на 12,5 % през следващите две години и покачваща се безработица президентът поиска от лидерите на еврозоната „да обсъдят възможностите, за да определят жизнена перспектива за Кипър и народа му“.
Самият Анастасиадис се бе съгласил с условията на спасителния пакет. Писмото му вероятно ще бъде обсъдено в четвъртък на среща на финансовите министри от еврозоната, но шансовете за промяна са минимални, тъй като всяко настояване за повече пари или за удължаване на срока за изплащането им ще бъдат отхвърлени от Германия преди парламентарните избори през септември.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа