Anglo Irish Bank отрича да е измамила властите


Мениджъри на Anglo Irish Bank отрекоха да са измамили властите в началото на финансовата криза през 2008 г., след като ирландският в. „Индипендънт“ разпространи в понеделник техни записани телефонни разговори. Сега правителството е изправено пред искания за разследване, а премиерът Енда Кени обяви, че разбира „гнева“ на ирландците.
Anglo Irish бе първата ирландска банка, поискала спасителна помощ от кабинета през 2008 г. Тя изпадна в криза след раздаването на десетки милиарди евро на строителни предприемачи, преди колапса на имотния пазар. В крайна сметка спасителния пакет на кабинета струва на ирландските данъкоплатци 30 милиарда евро.
В телефонните записи обаче Джон Бауи и Питър Фицджералд, мениджъри на отделите на банката съответно за капиталовите пазари и банкирането на дребно, обсъждат искане само на 7 милиарда евро от властите. Правителството е било подмамено да напомпа 7 милиарда евро спешна помощ в банката с презумпцията, че това ще спре финансовата й криза. Но тази цифра е била само хитрост да се накара правителството да „стъпи в играта“, като банкерите са смятали, че след това политиците няма да имат друг избор, освен да продължат да помпат пари. „Цифрата е 7, но реалността е, че се нуждаем от повече, казва в записа Бауи. Но знаеш стратегията – дръпваш ги в играта, пишат един голям чек и след това трябва да спасяват парите си.
В разпространени декларации Бауи и Фицджералд отрекоха да са извършили нещо нередно или пък че са имали намерение да подведат Ирландската централна банка.
По Би Би Си и „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа