Инвестиционна банка съживи страховете от спасяване на Италия

„Времето изтича бързо. Макроикономическата ситуация в Италия не се подобри през последното тримесечие, а по-скоро обратното“, написа топ анализаторът на Mediobanca Антонио Гулиелми в поверителен меморандум до клиенти, розпространен от британския в. „Телеграф“. Той добави, че Италия „неминуемо ще свърши с искане на спасителна помощ от ЕС“ през следващите шест месеца, ако разходите за кредитиране продължат да се покачват и ако икономиката не покаже признаци на възстановяване.
Италианският бюджетен дефицит не надхвърля определения от ЕС праг, но държавният дълг на страната е над 2 трилиона евро, трети в света след този на САЩ и Япония. А разходите й за кредитиране неотдавна наближиха 5 на сто, което е сравнително висока лихва. Междувременно БВП на Италия се сви с 2,4 на сто през последното тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.
Mediobanca, която е втората по големина инвестиционна банка в страната, отправи през февруари подобно предупреждение преди предсрочните избори, които почти върнаха на власт бившия премиер Силвио Берлускони. Опасенията на банката се споделят от рейтинговата агенция Moody's, която през април също обяви, че Италия може да поиска външна помощ.
Междувременно се засилва и рискът от политически проблеми пред италианското икономическо възстановяване. Берлускони бе осъден за данъчни измами и по технически причини обжалването му вече е отхвърлено. Ако му бъде забранено да заема обществени длъжности, партията му може да напусне крехката управляваща коалиция, предизвиквайки пълен хаос по върховете. А доверието в премиера Енрико Лета също бе разклатено, след като спортният министър от неговата Демократическа партия подаде оставка в понеделник след обвинения в укриване на доходи.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа