Излизането от ЕС ще е "историческа грешка" за Великобритания

Излизането от ЕС ще бъде „историческа грешка“ за Великобритания, смята група от различни политици на Острова. В манифест, разпространен на 15 юли и озаглавен „По-добър живот в по-добра Европа“, Групата за британско влияние посочва, че вместо това Лондон трябва да „преобрази ЕС за 21-ви век“. „ЕС трябва да се фокусира само върху основни задачи...да работи по-добре за получаването на стойност от своя бюджет, да елиминира злоупотребите и да бъде по-прозрачен при вземането на решения, които често изглежда мъгляви и отдалечени от избирателите“, се казва още в документа.
Групата е ръководена от Кен Кларк, консервативния министър ветеран, смятан от мнозина за единствения останал еврофил в правителството. Държавният министър на финансите Дани Аликзандър представлява либералдемократите, а бившият еврокомисар по търговията Питър Манделсън – Лейбъристката партия. В документа се отправя също така призив към британските политици да изследват по-критично законодателния процес в ЕС, като се отбелязва, че „Обединеното кралство трябва радикално да подобри собствения си парламентарен контрол над Брюксел. И двете камари на парламента трябва да бъдат много по-ефективни в надзора над Брюксел и да работят с други европейски правителства и парламенти за постигането на тази цел.
Същевременно групата предупреждава да не се допуска прехвърлянето на по-големи правомощия на равнище ЕС, защото „европейските лидери трябва да признаят, че времето на „все по-тесния съюз“ във всяка възможна политическа област вече е нещо от миналото“. В манифеста се изтъква също така, че бъдещите реформи на европейските договори „са неизбежни“ и могат да доведат до репатриране на някои политически области.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа