Каспийският газ си проправя път до Адриатика

Газопроводът ТАР, който ще достигне Италия, ще стане алтернатива на руските доставки в Европа, пише Маурицио Молинари във в.“Стампа“.
Според него азербайджанския газ, който ще се доставя с Трансадриатическия газопровод, „ще намали зависимостта на Стария континент от Русия и ще укрепи позициите на Италия, която вече не е железен съюзник на Москва в енергийното равновесие“.
Трансадриатическия газопровод бе избран от консорциума, който разработва азербайджанското находище "Шах-Дениз".От 2019 г. по него всяка година ще се доставят 16 милиарда куб. м газ през Грузия, Турция, Албания и Гърция до Италия, откъдето той ще влиза в европейските енергоразпределителни мрежи.
Вашингтон вижда в ТАР нов източник за снабдяване на Европа с газ и стъпка по посока на диверсификация на ресурсите и засилване на енергийната сигурност, отбелязва нюйоркският кореспондент на „Стампа“.
Доминираща позиция в ТАР има норвежката Statoil. Тя е един от най-важните оператори в консорциума "Шах-Дениз", в който влизат още швейцарската Axpro и германската E.On Ruhrgas. „Благодарение на ТАР Италия може да претендира за стратегически позиции в Европа по разпределението на газа“, изтъква италианският заместник външен министър Марти Дасу. Тя също отбелязва, че ще бъдат построени отклонения към България и Балканите , което „ще помогне да се отслаби зависимостта от Русия и на страните от Източна Европа“.

(По в.“Стампа“)

Станете почитател на Класа