Украйна трябва да избира между ЕС и търговска война с Русия

Руският президент Владимир Путин напусна Украйна в неделя след двудневна визита, по време на която той оказа натиск върху Киев да избере Москва, а не ЕС като най-близък икономически партньор. Но на следващия ден на Украйна живо напомниха какво може да последва, ако пренебрегне думите на Путин и че това преди всичко че бъде търговска война. Това пише в блога си във „Файненшъл Таймс“ Роман Олеарчик.
Роспотребнадзор реши да забрани вноса на шоколадови бонбони и други сладки изделия, които произвежда украинският сладкарски гигант Roshen.
Това е последното от търговските ограничения, въведени от Русия срещу Украйна тази година на различни стоки, като се започне от стоманени тръби и се завърши със сирене, отбелязва блогърът. Той подчертава, че европейският пазар е много голям и конкуренцията в него е силна, затова на Украйна ще й трябва доста време, за да стъпи там. В същото време болката от загубата на връзките с Русия и другите членове на Митническия съюз може да се окаже доста силна.
Време за взимане на решението наближава. Какъв път ще избере Украйна, задава въпрос авторът. Той цитира изводи на експерти от инвестиционната банка Concorde Capital (Киев), според които преговорите между Киев и Москва по ключови икономически въпроси, особено за цената на природния гази неговия транзит, са в задънена улица.
Тимоти Аш от Standard Bank (Лондон) е на мнение, че сега Украйна повече е склонна да сключи сделка с ЕС. Това ще повлече контрамерки от страна на Москва, главно в областта на търговията, които ще бъдат плачевни за украинската икономика.
(InoPressa.ru)

Станете почитател на Класа