Ще спасят ли американски лобисти най-богатия сърбин от съд?

Още през февруари в белградското издание "Куриер" се появи информация, че задържаният магнат Мирослав Мишкович, който без съмнение е най-богатият човек в страната, е възложил на американската фирма "Podesta Group" да лобира в чужбина за него и срещу сръбското правителство. И фирмата действително се опитвала да убеди дипломати в Брюксел, че арестът на Мишкович "руши бизнес климата в страната и отблъсква чуждестранните инвеститори", съобщава изданието, позовавайки се на отлично информирани източници.
Милиардерът Мишкович се числи към кликата олигарси, сформирана през 90-те години на миналия век при управлението на Слободан Милошевич. Именно тогава те трупат богатства и власт, като успяват да запазят влиянието си и след свалянето на Милошевич. С компанията си "Делта холдинг" Мишкович и до днес контролира редица икономически отрасли, елиминирайки чрез политическите си връзки всеки свой конкурент.
Обстоятелството, че благодарение на щедрите си стратегически подаръци Мишкович има сериозни връзки с почти всички важни политически партии в Сърбия, няма как да бъде доказано, но белградските политици тихомълком го признават. Малцина обаче се противопоставят открито на пагубното влияние на олигарсите върху сръбските партии.
Информацията за съюзяването на Мишкович с една от най-силните американски лобистки фирми е сигнал за нов рунд в битката за власт между олигарха и сръбското правителство. Управляващата Сръбска прогресивна партия явно губи популярността си сред населението, а нейният председател - вицепремиерът Александър Вучич - добре знае, че атаките срещу олигарсите ще му донесат точки в очите на избирателите. И тъй като няма с какво друго да ги впечатли при положение, че икономиката от години едва крета, а обещаното присъединяване към ЕС върви твърде мудно, той реши да се прояви поне в ролята на неустрашим борец срещу олигарха. Така през декември миналата година се стигна до ареста на Мишкович по обвинението, че е нанесъл на държавата щети за милиони.
Тепърва предстои да се види каква присъда ще получи най-богатият сърбин, но ако зависеше от неговите сънародници, те отдавна да са го сложили зад решетките - просто споменът им за онези години, в които са живеели в бедност, докато хора като Мишкович са разграбвали необезпокоявано страната им, е твърде болезнен.
"Podesta Group" във всеки случай усърдно работи за олигарха. Чуждестранни кореспонденти в Сърбия, например, получили съобщения, в които се твърди, че със задържането на Мишкович на карта се поставя не друго, а присъединяването на страната към ЕС. И още - че това било изцяло във вреда на сръбската икономика, тъй като подобен акт нямало как да не уплаши и отблъсне чуждестранните инвеститори.
Миналата седмица Мишкович беше пуснат на свобода до началото на процеса - срещу гаранция от 12 милиона евро. Трудно е да се каже обаче дали това е свързано по някакъв начин и с усърдието на американската фирма.

(Дойче веле)

Станете почитател на Класа