МВФ призова Германия да покаже визия за еврозоната

„Германия играе ключова роля в развитието на политики и изграждането на архитектурата на Европейския валутен съюз“, заяви шефът на МВФ за Германия Субир Лал във връзка с публикуването на годишния доклад на фонда за страната. Съгласно оценката „ясното артикулиране на споделената визия за по-тясна икономическа и финансова интеграция в еврозоната ще представлява жизнено важна опора за очакванията на домакинствата, бизнеса и финансовите пазари“. Намаляването на несигурността в следваната политика ще помогне не само на еврозоната, но и на самата Германия, след като бизнесът в страната възприе изчаквателна позиция преди получаването на по-голяма яснота за политиката в еврозоната.
„Въпреки силните фундаментални фактори увеличената несигурност относно еврото – в по-голяма степен, отколкото относно самата Германия – задържа по-мощния растеж на Германия“, смята МВФ. Фондът призова също най-голямата икономика в Европа да избегне ненужната фискална консолидация и прогнозира „слаба икономическа активност през 2013 г.“, като очакванията са икономиката да нарасне само с 0,3 на сто. Приоритетите на Германия включват укрепване на банковата система и „продължаване на финансовите реформи на местно и регионално равнище.
Призивите на МВФ към Германия за ролята й в еврозоната са отправени в момент, в който страната е все по-фокусирана върху изборите за Бундестаг на 22 септември. Предстоящият вот накара канцлера Ангела Меркел, сочена за победител с голяма преднина, да избягва всякакви дебати на спорни теми, вклюйчително създаването на банков съюз и възможно облекчение за гръцките дългове. Меркел, която на практика е лидер на ЕС поради икономическата мощ на Германия, често притесняваше своите партньори в еврозоната със стила си на вземане на решения и фокусирането върху фискалната консолидация.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа