Неочакван скок на китайската външна търговия

Ръстът на китайския износ и внос се покачи през юли повече от очакваното, което е рязко подобрение спрямо миналия месец. Износът нарасна с 5,1 на сто на годишна основа, а вносът се покачи с 10,9 на сто. Този скок бележи голямо отклонение спрямо данните през юни, когато износът падна с 3,1 на сто, а вносът – с 0,7 на сто. Миналия месец правителството потвърди своята цел от 7,5 % ръст на БВП за тази година, след като растежът се забави през второто тримесечие. През юни за пръв път от 17 месеца насам ръстът на експорта отбеляза спад.
Юлските данни означават, че търговският излишък се е свил до 17,8 милиарда щатски долара, след като през юни бе 27,1 милиарда. Анализатори заявиха, че данните са изненадващо добри, но предупредиха срещу прекомерен оптимизъм. „Юли изглежда отразява завръщане към нормалното състояние след слабия юни, а не началото на засилен растеж, заяви в доклад Алистър Чан от Moody's Analytics. Макар че най-лошото изглежда в миналото, възстановяването ще бъде относително бавно.“
Китайските сектори на производството и на експорта се забавиха след избухването на глобалната финансова криза, която свали търсенето на китайски стоки. Тези сектори бяха основните двигатели на икономиката в десетилетията на необуздан растеж на Китай. През 2012 г. китайският БВП отбеляза растеж от 7,8 на сто, който бе най-слабият от 1999 г. насам.
Други анализатори окачествиха ръста на износа като стабилизация. „По-високият от очакваното растеж на износа е лесно разбираем и отразява началото на леко покачване на външното търсене, заяви Вей Яо от Societe Generale в Хонконг. Той представлява по-скоро стабилизация, а не рязък скок.“ Все пак тя заяви, че резкият скок на вноса е по-трудно обясним. „Макар че правителството обяви някои мерки в подкрепа, те не би трябвало да дадат ефект така бързо. Фундаменталните фактори в икономиката не подкрепят такъв рязък скок.“
Китайските данни, особено в търговията, често са смятани за недостоверни. Миналата седмица напрмер бяха публикувани данни за китайската икономика, като проучванията на държавни и частни организации за производството показаха различни резултати.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа