Заиграването на ГЕРБ с протестите е опасно

Това което се промени след лятото е, че ГЕРБ открито и искрено заяви, че не просто подкрепя и симпатизира на протестите, но желае и да ги оглави и да бъде част от тях, за да се сплотят всички сили и да се достигне до предсрочни избори и падането на правителството, заяви Марчела Абрашева пред TV7. Социологът добави, че това е опасна игра, защото голяма част от протестиращите са против цялата политическа система, която включва и ГЕРБ.Според проф. Тодор Танев - политолог, който е спряган и за член на бъдещия граждански съвет на Реформаторския блок, трябва да се започнат реформите в страната и да се промени мисленето на партиите, защото не може да се разделя политиката от управлението.
"Истината е сливането между тези две неща, а не борбата за власт. Грешното в модела до сега, което дразни хората, е прекаленото "партизиране" на всичко, това не е политика, а партизанщина, в която борбата за власт е самоцел. Важно е хората и бизнесът да участват в мрежи, които създават политики".
Проф. Танев добави, че в Дания и Германия тази формула е много успешна и никой друг освен "реформаторите" не са заявили досега подобно желание. Старите партии, които в момента управляват, не са готови да се откажат от свещеното нещо за тях – властта. Партията или блокът, който се опита да промени това мислене ще бъде печеливша в бъдещите десетилетия, прогнозира политологът. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа