Кражбите от еврофондовете възлизат на милиарди, а не на милиони евро

Годишно кражбите от еврофондовете възлизат на около 500 милиона евро, но висша служителка от Европейската комисия твърди, че цифрата вероятно достига милиарди. „Имаме основания да смятаме, че реалната цифра е по-скоро милиарди, а не милиони“, казва Франсоаз льо Бел, шефка на Генералната дирекция по правосъдието на ЕК. Сегашната цифра от 500 милиона евро идва от статистиката, изпращана на ОЛАФ, европейската служба за борба с измамите, от членките на ЕС, но според Льо Бел националните власти нямат необходимите инструменти да направят реални изчисления.
Франсоаз льо Бел заедно с шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер запозна евродепутати от комисията по гражданските свободи с предложението крадците на европейски средства да бъдат разкрити чрез създаването на нова Служба на европейската публична прокуратура (СЕПП). Прокурорът ще има мандат да разследва във всички членки на ЕС измами с евросредства. Върховната прокуратура ще бъде съставена от централна служба заедно със заместници или прокурори от различни страни членки. Повечето членки ще имат местен клон на СЕПП с прокурори, избрани от съответните национални правителства.
Кеслер поясни, че клоновете на СЕПП са необходими, защото националните власти имат ужасно слаби резултати, когато трябва да проследят уликите, изпратени им от ОЛАФ. Присъдите по дела, изпратени от ОЛАФ през последните 13 години варират от по-малко от 5 на сто в някои членки до над 90 на сто в други. Льо Бел и Кеслер заявиха, че политическата воля в страните от ЕС да спрат измамите или не съществува, или е основно фокусирана върху националната перспектива, която не се занимава с транснационалната същност на тези престъпления. Льо Бел посочи, че СЕПП ще бъде независима от национални или институционални влияния и ще се отчита при прегледа на бюдсжета от Европарламента. Европейският съд ще може да освобождава върховния прокурор. Повечето членки проявяват интерес към тази идея, но Дания я отхвърли, а Великобритания и Ирландия вероятно също ще я отхвърлят.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа