Обама се зарече да не прави сделка по тавана на дълга


Президентът на САЩ Барак Обама се зарече, че няма да преговаря с републиканците от Камарата на представителите по тавана на дълга и ги обвини, че заплашват да докарат САЩ до банкрут и да ги хвърлят обратно в рецесия, обвързвайки тавана на дълга с техните усилия да лишат от фондове неговия закон за здравеопазването. Междувременно инвеститорите се подготвят да нови трусове на пазара поради очертаващата се политическа битка за бюджета.
В седмичното си обръщение по радиото и интернет Обама каза, че това няма да стане „и те знаят, че няма да стане“. Той обяви, че ще наложи вето върху приет от Камарата на представителите в петък законопроект, лишаващ от фондове неговия закон за здравеопазването. Акциите отбелязаха силен спад същия ден, като Dow Jones Industrial Average загуби 185,46 пункта, унищожавайки седмичното покачване от 0,5%.С приключването на фискалната година в края на месеца перспективата за блокиране на правителството нараства, а провалът в намеренията за покачване на тавана на дълга в крайна сметка би могъл да доведе до дефолт в плащанията по дълга. Очаква се правителството да остане без възможности до средата на октомври. „Ние сме най-здравата инвестиция в света и заплахата този статус да бъде унищожен е върхът на безотговорността. Ето защо няма да преговарям за доверието в САЩ“, подчерта Обама. Според помощник на председателя на Камарата на представителите Джон Бьонър Обама е говорил с лидера на републиканците, за да му заяви, че няма да преговаря по тована на дълга. „Като се има предвид дългата история на покачванията на тавана с цел постигане на двупартийно съгласие за намаляване на дефицита и икономически реформи, председателят на камарата бе разочарован, но каза на президента, че двете камари на Конгреса ще продължат пътя си напред“, заяви помощникът.
Критици на тавана на дълга призовават за премахването му с аргумента, че битките за покачването му могат да разколебаят притежателите на държавни облигации, а таванът с нищо не пречи да се ограничат разходите, които вече са одобрени от законодателите.
По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа