Значението на националните правителства в ЕС отслабва в полза на регионите

Прехвърлянето на по-големи пълномощия към Брюксел поставя екзистенциален въпрос пред централните правителства на членките в ЕС. Неотдавнашно проучване на публичните финанси от Европейската комисия откри, че членките, дори традиционно централизираните, „като цяло са увеличили“ децентрализацията през последните десетилетия. Това важи не само за политики като регионалната инфраструктура, а и за образованието, социалната сигурност, жилищата и здравеопазването. Междувременно в повечето членки държавните разходи в регионите и по места нарасна и местните власти имат по-голям дял в държавния дефицит. Тази тенденция се подсилва от трансфера на ключови държавни дейности, като бюджетното планиране и разходите към ЕС.
„По мое мнение националните правителства ще станат по-незначими и ще загубят още правомощия. Те ще станат все по-импотентни“, казва Франц Шаусбергер, основател на базирания в Австрия Инситут за регионите в Европа. За да компенсират, добавя той, „регионите трябва да стант по-силни, така че гражданите да укрепят своята идентичност и да участват в регионалната и местната демокрация“.
Шаусбергер отбелязва обаче, че призивите за децентрализация не трябва да се смесват със сепаратистките движения във Фландрия, Шотландия и Каталуния. „Движенията за независимост в тези страни има различни исторически, политически, икономически и най-вече националистически каузи. Ако хората от регионите са доволни, то и цяла Европа ще бъде по-силна. Ако не, ще имаме обратното развитие. Винаги съм казвал, че децентрализацията е противоположна на сепаратизма.“ На критиката, че регионализмът, особено в по-богатите райони, прилича на призив за тръшване на вратата за по-бедните райони, Шаусбергер отговаря, че в Европа трябва да има солидарност. Ясно е до известна степен, че по-богати региони като Залцбург правят по-голяма вноска в общата австрийска хазна от по-бедните райони. „В добри икономически времена не е проблем регионите да плащат повече, но при икономическа криза и те също са засегнати“, казва той по адрес на Каталуния, където има силно движение за независимост и гняв от равнището на трансферите, които тя плаща на останалата част от Испания.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа