Европейският омбудсман иска по-голяма прозрачност в публичните финанси

Новият европейски омбудсман планира стратегическо раздрусване на работата в офиса, като промени сегашната нагласа да е кошче за споровете между служителите на Европейския съюз и да го превърне в силна институция за добро управление на европейските капитали, където цари потайно лобиране и въртележки. Емили О'Райли пое този пост едва от 3 седмици. Тя започва работа 18 години след създаването му и е първата жена европейски омбудсман след двама мъже преди нея. Но тя е запозната с работата, защото през 2003 г. заемаше същия пост в родната си Ирландия. Там тя бе уважаван омбудсман и издигна имиджа на службата, като се справи с някои потайни министерства. „Амбицирана съм за ролята на службата и нейното влияние. Основната работа е разглеждане на оплаквания, но по-голямата част е да се извърши положителна промяна в администрацията“, казва О'Райли.
Първата й важна проява ще е по-късно тази година, когато службата й ще разпространи доклад, в който ще покаже как Европейската комисия се е справила през последните 3 години със случаи на конфликт на интереси. О'Райли смята, че от това, как ще се справи с проблема, ще зависи как ще бъде възприемана до края на мандата й. А Европейската комисия неотдавна бе замесена в голям скандал за лобиране на тютюневи компании.
Като част от задачата да превърне европейските институции в еталон на прозрачността и доброто управление О'Райли смята да реориентира своята служба. „Прекарваме доста време по случаи, засягащи европейските служители. Това е необходимо, но според мен не това е функцията, за която бе създадена службата на омбудсмана.“ Искам да събера екип за самоинициативни и системни разследвания, така че като сканираме хоризонта, да видим кои случаи могат да окажат влияние не само за няколко души, а на по-широка база, обяснява Емили О'Райли, като допълва, че нейният лозунг е: „Щом средствата са публични, трябва да са видими.“
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа