Скок на повечето европейски акции след данните за китайското производство

Акциите на повечето европейски компании отбелязаха в понеделник ръст, продължавайки 5-те седмици на положително представяне, след като Китай отчете неочакван растеж на промишленото производство. Азиатските акции също скочиха, докато фючърсите на американските индекси бяха слабо променени. Novartis AG се покачи с 0,6 %, след като се съгласи да продаде едно от подразделенията си на Grifols SA за 1,68 милиарда долара. RSA Insurance Group Plc, която е най-голямата британска застрахователна компания извън тези за животозастраховане, отбеляза най-голям срив от 8 месеца насам с 14 на сто до 104 пени на акция, след като уволни трима висши мениджъри в ирландското си подразделение и предупреди, че резултатите й за 2013 г. няма да оправдаят прогнозите на анализаторите, защото ще бъдат със 70 милиона паунда по-ниски от очакванията.
Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с по-малко от 0,1 на сто до 322,81 сутринта в Лондон, като всеки три акции отбелязаха ръст срещу всеки две, които спаднаха. Този ключов индекс отбелязва скок за пета поредна седмица, след като и Европейската централна банка неочаквано свали ключовата си лихва миналия четвъртък, а Федералният резерв на САЩ продължи изкупуването на съкровищни бонове. Индексът MSCI Asia Pacific се покачи в понеделник с 0,3 на сто, докато фючърсите за Standard & Poor’s 500 се плъзнаха надолу с 0,1 на сто.
В Китай промишленото производство през октомври скочи с 10,3 на сто в сравнение с октомври 2012 г., съобщи Националното статистическо управление. Данните надхвърлят скока през септември от 10,2 на сто, както и средната прогноза за 10-процентово увеличение на анкетираните от „Блумбърг“ икономисти. Отчетената инфлация бе 3,2 на сто, по-ниска от прогнозираната, а цените на производител спаднаха с 1,5 на сто. Президентът Си Цзинпин и други висши лидери на Китайската комунистическа партия се събраха на съвещание да очертаят модел за непрестанен растеж и урбанизация във втората по големина икономика в света. Третият пленум ще завърши във вторник.
По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа