Как Бойко "гаси пожари" след гафовете на Менда

Шефката на бюджетната комисия не за първи път внася законопрект по тъмно и през задната врата. Има десетки случаи, когато депутатите на ГЕРБ промушват пред очите на Менда Стоянова откровено лобистки законопроекти

Властта отново гаси пожари, запалени от самата нея.

Преди три дни председателката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) буквално изправи косите на българите.

По тъмно, без предварително оповестяване, на 23 януари тя внесе поправки в Закона за БНБ, отнасящи се до Валутния борд и курса на лева спрямо еврото. Така със законопроекта си Стоянова даде широка възможност да се правят спекулации от типа "ще падне ли борда", "да сменяме ли левовете в евро".

Поправката предизвика вълнения и защото бе старателно "опакована", за да не си личи - текстът бе вкаран в друг закон, чрез преходните и заключителни текстове на който се променя закона за БНБ. Това е тактика, неведнъж използвана от депутатите от ГЕРБ и от самата Менда Стоянова, когато искат да прокарват "през задната врата" поправки в закони, за които се знае, че ще предизвикат напрежение.

Впрочем, и към този момент  законопроектът на Менда се пази в пълна тайна, защото все още не е качен на сайта на парламента, а пък коментарите по него бълват непрекъснато.

Днес от текста на Менда се отричат всички във власта: премиерът, финансовият министър, гуверньорът на БНБ, които уверяват, че България ще влезе в чакалнята на Еврозоната с настоящия курс на лева и няма да се пипа Валутния борд до официалното въвеждане на еврото у нас.

Не за първи път след законодателни изцепки на дългогодишната шефка на бюджетната комисия (Стоянова я ръководи в 41-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание) се налага премиерът Борисов да "гаси пожари".

На 29 юни 2018 г. депутати от ГЕРБ, сред които и Стоянова, изненадващо внесоха законови изменения, според които акцизът върху т.нар. нагреваеми тютюневи изделия ще се изравни с този върху конвенционалните цигари от 1 октомври. Това породи съмнения за прокарване на лобистки интереси. Темата повдигнаха дори представители на коалиционния партньор "Обединени патриоти", което вбеси Борисов. И той поиска законопроектът да бъде изтеглен. Но се стигна до компромис - акцизът на бездимните цигари стана 40% от този на обикновените. 

Между двете четения ГЕРБ се отказаха и от друга "оригинална" идея - на бутилките бира над 5 литра да се слага бандерол.

В края на 2018 г. Менда Стоянова предложи поправки в Кодекса за застраховането - не само да има лимит за обезщетения за неимуществени вреди, но и го закова на 20 000 лв. Идеите ѝ отново породиха съмнения в лобизъм и възмущения от страна на близките на жертви на катастрофи. Премиерът се намеси и нареди поправкте да не се гласуват, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

През ноември 2019 г. Менда Стоянова стана инициатор на поправки в данъчните правила, които медите нарекоха "анти-букинг". Измененията бяха подписани от Стоянова и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Според тях собствениците, които отдават имоти под наем чрез интернет платформите за споделени услуги, да минават през специална регистрация.

Измененията бяха заложени по изпитания начин - с поправка в Закона за туризма, съдържаща се в преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет. Тя бе внесена между двете четения на законопректа за държавния бюджет.

Избухна скандал и като резултат Стоянова и Симеонов редактираха предложенията си - разбраха се имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти. 

Може да се изброяват още десетки случаи, когато депутатите на ГЕРБ промушват пред очите на Менда Стоянова откровено лобистки законопроекти: за лекарствата, купувани от частните и държавни болници, за различното облагане на частната и държавна лотария, . Резултатът винаги е един и същ - ощетяване на обществото и държавата в полза на частни интереси. В случая с Валутния борд обаче  бе прекрачена една норма, която щеше да взриви страната.

Борисов бързо се усети какво следва от поредните недоразумения на Менда и светкавично даде заден. Както винаги досега.

Въпросът е докога ГЕРБ ще са рецидивисти в гафовете си!

 

 

Станете почитател на Класа