Какво се случи и какво следва? ( Опит за прогноза –есе)

Да се опитваш да правиш прогноза, без да разполагаш с огромна база статистически данни в различни направления на хвърленото в глобален неуправляем хаос човечество е повече от авантюра. Трябва да си голям привърженик на Д. Тръмп или дежурен екстрасенс на някой стар сладострастник като Берлускони или на ГМР в нашите широти, за да си позволиш това.

Но, все пак опирайки се на опита и интуицията си като онзи стар футуролог, който наблюдавайки ставащото в тяхното време казал с тъга на своя стар колега: “Ех, колега и бъдещето вече не е както беше в наше време!” ще се опитам да посоча какво във висока степен на вероятност следва от оставащата половина на течащата 2020 г.

В няколко статии посветени на различни проблеми на световната динамика през миналата 2019 г. подчертавах, че идващата 2020 ще бъде Ключова за много важни събития. Разбира се, трябва да призная, че повече следвайки езотеристични внушеня от двете двайсетици немалко анализатори очакваха добри или лоши събития. За съжаление никой не предвиди пандемията с Коронавируса – covid 19 и ефекта й върху международните отношения и здравните, образователните, финансовите и икономическите системи в множеството държави.

Независимо от продължаващата дискусия за природата на вируса и обвиненията на някои към някои страни от изтеклата в публичното пространство информация за мен беше повече от категорично ясно, че той е лабораторен продукт, за което писах и което се потвърждаваше и от глобално организираната политика чрез медиини манипулации и сугестия. Всичко това се постига с много пари и целта му е още повече пари. В света на неолибералния глобален капитализъм нищо не се прави от милосърдие и състрадание. Всичко е бизнес. А целта на всеки бизнес е печалба, повече пари.Още Моисей някога е призовавал: “Трупайте!Трупайте!” Тук фармацефтичните компании не правят изключение. Напротив, това е един от най-доходоносните бизнеси. В името на живота подплашените хора купуват какви ли не лекарства и са готови да изтърпят какви ли не ограничения и забрани само, за да оцелеят.

Така че пандемията не само беше предизвикана от изкуствено създаден силно агресивен и менящ щамовете си вирус, но и беше Планирана като масова психоза. И макар че последствията й не се приближиха до починалите от сезонните грипове през изминалите десетилетия ефекта й беше подобен на ефекта от световна война. За неговото нарастване работеха не само медиини манипулатори и нищо не разбиращи политици и васали от всякакъв ранг, но и “учен “ слугинаж. Които очакват разбира се, добри пари “за усвояване”.

Едно само не предвидиха сценаристите и режисьорите на този абсурден театър. Че търпението на милионите бедни маргинализирани слоеве, лишени от здравна защита и работа не е безкрайно.Това са дремещи вулкани. Достатъчен беше само един повод. И то избухна именно там, където бяха заложени от столетие мините на неравенството и расизма в най-богатата държава – САЩ. Така че тръгналата към световна хегемония държава – “уникална империя”, чийто залез посочи преди десетилетие най-воинственият й геололитик Зб. Бжежински днес трябва да се съсредоточи в себе си и да решава собствените нерешени през отминалия век проблеми. Нищо повече, трябва да приеме реалностите в системата на международните отношения и вместо диктат и войни срещу несъгласните слаби опоненти, за заграбване на техния нифт и газ под лозунгите за демокрация и права на човека или провокации срещу силните си опоненти да върви към диалог, сътрудничество и коопериране.

Това са предизвикателствата, които в някаква степен виждаше преди всичко в икономиката на САЩ Президента Д. Тръм в изтичащите години на първия му мандат, но реагираше по познатия му от миналото подход. Разбунената обаче днес черна Америка ще го принуди да смени подхода. Фактът, че Д. Тръмп убедено прокарва идеята за разшряване на Г-7, защото е остаряла и неефективна, като настоятелно говори за привличане на Русия, както разбира се и още три от “приятелските”страни на САЩ – Индия, Австралия и Ю. Корея. При това иска този формат да се срещне още преди президентските избори в Белия дом.

Не е удивително, че Д. Тръмп мълчи за Китай- най- проблемния за него опонент сега преди изборите. Мълчи и на ответния удар върху подписаното споразумение , който нанесе Китай с пълно прекратяване закупката на соя от САЩ. Стив Бенан бившият ръководител на предизборната му кампавия при първия избор нашироко говори пред медиите в Европа, че именно “студената война с Китай ще бъде ключова за сегашния втори мандат на Д. Тръмп”. Ще видим. До Ноември остават още пет месеца, твърде много време при динамиката в международните отношения. Мисля, че той ще предприеме успешен ход, който ще бъде приет нормално от Китай , който на свой ред има свои проблеми с Хонгконг. Въпрос на дипломация.

В този порядък пред Русия стоят две важни събития. Първото, отбелязването на 75 годишнината от Великата победа на 9 май 1945 г. При това това ще стане точно на 24 юни – 75 години от първия парад на победата. Въпросът е кои ще присъстват. Смятам, че в тази ситуация ще присъстват и Д. Тръмп, и Еманюел Макрон, и Б. Джонсън. Освен президентите на съюзните по ОДКБ и Евразийския съюз държави още президевнта на КНР Си Дзинпин, а също президента на Индия Наренда Моди, президентите на Сърбия и на България, а напълно вероятно и на Чехия .Да не забравяме редица арабски и африкански президенти. Лидерите на тези държави чувстват особено остро днес необходимоста от солидарност между народите пред лицето на толкова много предизвикателства и опасности.

Второто събитие, което предстои за Русия ще се състои в началото на юли и е свързано с всенародното гласуване на промените в Конституцията на Руската федерация. Не се съмнявам ни най-малко, че те ще бъдат подкрепени от повечето граждани. Така ще бъде открита законова възможност за промяна не само на системата на управление на огромната страна по вертикала и хоризонтала, в нейното социализиране и демократизиране, но и в икономическата и социалната политика.Това е много важно условие за разгръщане на народната инициатива, чакано вече доста години.

С риска този път да сгреша смятам, че въпреки устроените му различни изпитания през първия мандат и на финала с пандемията на Коронавируса и разбунената черна Америка от задаващите тон в Финансовия олигархат представители на глобализма и устроения му импийчмънт в долната камера на Конгреса Д. Тръмп ще победи отново в тази ключова за него, за Америка и за човечеството 2020 г.Смятам, че голяма част от бялото население и приелите принципите и ценностите на демократичното общество друго цветнокожо население ще го подкрепи омерзено от лъжите на демократите и погромите на бандитите зад лозунгите против насилието и расизма.

Определено смятам, че притиснат от различни обстоятелства и изоставен от благодетелите му, които имат своите тежки проблеми Б.Борисов ще тръгне на предсрочни избори още тази есен.Господинът този път , след като не постигна обещаните трупове от коронавируса , за да получи обещаните му големи пари този път се е наострил за обещаните от ЕК 750 милиарда евро за възстановяване на европейската икономика след 2021 г. . Нищо, че тази сума ще представлява напън на европейските народи чрез увеличиване на данъците и вноските в евробюджета подобен на онзи на митичния барон Мюнхаузен, който се изтеглил от блатото като си дърпал косите нагоре.

В тази ситуация БСП като единствена парламентарна опозиция влиза в избор за Председател от широката членска маса. Въпреки опонентите й по различни проблеми г-жа Корнелия Нинова ще получи необходимата подкрепа, взела си поука от основателните критики от различни посоки. И тъй като волята на огромната част от членската маса , да не говоря за народа, е категорично против всякакви компромиси и съглашателства с управляващата политическа шайка от ГЕРБ , както и нарояващите се преди избори всякакви “леви” и “левоцентристки”лилипутски структури, то правилно ще бъде БСП да се яви на тези избори самостоятелно с добре огледани кандидати и вече в Парламента да прави коалиции с други, ако те приемат нейните стратегически цели , изложени вече не в един законопроект.Стига е ставала ракета носител на разни кухи авторитети, които добре живуркат в Парламента като в пансион Добре ще бъде да се опре на действителните професионалисти в отделните области, независимо че не са партийни членове, но са доказани патриоти. Мисля, че този път успехът ще бъде!Въпросът ще стои как той да се оползотвори за България!.

 

Станете почитател на Класа