Колко и как се печели от измислени новини за ваксини и други ментета

Колко и как се печели от измислени новини за ваксини и други ментета
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.01.2021
  • Сподели:

Наизскачаха новини как от ваксината за коронавируса се умира. А има хора, които страхуват, че по принцип от ваксини се умира. Но от коронавируса – не. Такива сайтове, някои от които се появяват за пръв път в последните дни и месеци, дават необходимите новини за тези вярвания… Има хляб във фалшивите новини. Ето как.

 

Развититето на пандемията в света създаде депресия и естествени психологически реакции у част от хората, които се изразяват в отказ да приемат факта, че има пандемия, коварен вирус. Епидемията разруши нормалният ритъм на живот, наложи ограничения, принуждава ни да носим маски, да спазваме карантина.

И затова мнозина оспорваха първо наличието на пандемия, после нуждата от карантина, нуждата от маски, оспорваха данни за смъртност, за починали, за верността на тестовете.

 

На снимката се вижда как ваксинират канадска пенсионерка – първата ваксинирана в провинция Квебек на 14 декември 2020. Снимката й е взета от Туитър, за да докаже на българските шарани, че има починала от ваксина жена в Бургас. Някои сайтове пускат менте новини, като се позовават на други медии, за по-достоверно. В случая е обобщено като източник „БГ медии“. Няма обаче такива съобщения за починал от ваксина в „БГ медии“.

 

Изобщо – всички новини за вируса бяха подложени на съмнение и голяма част от аудиторията направо отказваше и още отказва да повярва в тях. Не само в България.

 

Такава среда и обществени настроения експлоатират сайтове и групи в социалните мрежи, които разпространяват измислени новини. Те са като храна за хората, които се съмняват в официалната информация от властите и големите медии.

Сега на дневен ред са ваксините. Те си имат противници и преди да се появят коронавирусът, ваксината на „Пфайзър – Бионтек”, и още няколко ваксини в Русия, Китай, Великобритания. Очакват се и други. На прицел сега е ваксината на „Пфайзър”. За нея скорострелно българските сайтове с менте новини изстреляха няколко измислици и ги доразвиват (виж илюстрациите накрая).

В България разпалването на настроения против ваксини и на

неверие в епидемията

е особено болезнено, защото страната успя в края на 2020 година да излезе начело в ЕС и света по дневна смъртност от коронавирус на жител. Тук лъжливи твърдения за коронавируса се разпространяваха и от големите медии, политиката на властите за предпазни мерки беше колеблива и непоследователна, напролет прекалена, есента закъсняла. На такъв фон измислените новини се харчат с особена сила.

 

…Българско семейство в САЩ починало, след като ги ваксинирали, пише в сайт за менте новини… Уволнен служител на „Пфайзър” казва, че ваксината засилва вируса, за да измре една трета от населението на света…

 

Преди да излезе първата ваксина на „Пфайзър – Бионтек”, тя е поставена пробно на 24 хил. души и няма никакви фатални случаи, само малък брой алергични реакции, изразяващи се във временен обрив и задух. Алергичните реакции към фъстъци или ягоди се срещат по-често. Вече по света са ваксинирани над 3 млн. души, в Израел ваксинират по 100 хил. души на ден и там има само един починал след ваксинация, човек с няколко инфаркта и онкологично заболяване. Противниците на ваксините обаче ще повярват, че е починал от ваксината. Като същевременно не вярват, че починалите от Ковид 19 са починали от вируса – те имали придружаващи заболявания, от тях са умрели.

 

И се получава парадигма – не щем карантина, не щем маски, не щем ваксина.

И какво щем? Сайтовете за фалшиви новини ще го измислят. Някакви сокчета, лимон и джинджифил, билкови препарати, които се лансират с фалшиви реклами и интервюта с несъществуващи лекари и професори, също формиращи силен трафик.

Това е третият стълб за печалба

на сайтовете с фалшиви новини – обикновено те са свързани и с продажбите на менте хранителни добавки, лъжливи реклами на препарати, които са просто плацебо, евтини билкови отвари, които се продават скъпо. Също и с фалшиви реклами на всякакъв вид продукти (виж тук).

 

В сатовете с фалшиви новини мощно вървят и този тип реклами на илачи-панацея. Понякога собствениците на сайтовете са свързани и с производителите на такива продукти.

 

Какъв е трафикът на сайт с такива фалшиви новини – не само за епидемията. Те всекидневно експлоатират и политически нагласи – например ”Президентът Радев издаде указ за замразяване на цените” или „Марешки сваля Радев, виж как”, или „Излезе стенограма от разговор Божков – Радев” и т. н. Някои са ориентирани в подкрепа на управляващите, други – против. Но и в двата случая експлоатират политически нагласи и им подхвърлят измислици, каквито ще им се харесат.

 

Такива сайтове по принцип се пълнят с копи-пейст новини от други сайтове, като изменят заглавията да звучат скандално, допълват и преразказват. И заедно с това на месец се пускат десетина напълно измислени новини за шарани. Така трафикът на сайта, плюс приходите от Фейсбук, може да докара 1000-2000 евро. Като имаш група от 5-6 такива сайта, с повече или по-малко трафик, става дума за малко предприятие с приходи към 10-15 хил. лева на месец, от които се плаща незначителна сума за заплати на един редактор-съчинител и двама студенти, които пълнят сайтовете. По множеството правописни грешки дори в заглавия си личи, че става дума не за професионален сайт, а за дилетанти, които пълнят интернет със стръв за наивници.

 

Меме в социалните мрежи разпространява измислици за съдържанието на ваксината. И, разбира се, я приписва, че е на Бил Гейтс, защото е имал глупостта да спонсорира създаване на ваксини и СЗО.

Половината аудитория у нас е убедена, че за официалната информация за ваксини и епидемия се плаща на медиите, дори на малки сайтове, плаща се на хора, които коментират в социалните мрежи, както различни политически центрове плащат на тролове. Мнозина смятат, че правителството, СЗО, Бил Гейтс и някакви сили плащат да се пише за опасността от епидемията, за да се ваксинират хората.

 

Когато в e-vestnik и страницата му във Фейсбук пускаме например изказване на шведския крал Карл Густав, че в Швеция са се провалили със стратегията на коронавируса и има много жертви, придружено с графика на жертвите от института „Джонс Хопкинс”, отдолу валят коментари – „лъжете”, „обслужвате пропагандата” и т. н. Пускаме статия на Франс прес, в която се обяснява от лекари и институти, че Ковид 19 не е обикновен грип, отдолу валят коментари – „продадохте се” и т. н.

 

В древността не е имало информационни агенции и медии, идвали са вестоносци, тичат няколко дни да донесат новината. И когато новината е лоша, владетелите са заповядвали да убият вестоносеца. В наши дни е подобно с медиите и журналистите – когато поднасят лоша новина, каквито са за коронавируса, някои ги псуват, обиждат и не им вярват. А когато има и основателно недоверие към медиите и правителството, ситуацията става още по-сложна. И това е една от причините България да е с толкова висока смъртност от коронавируса и въобще начело по смъртност на жител.

 

 

 

 

 

 

 

Иван Бакалов

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа