50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2023
  • Сподели:

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и от "Левицата". От резултатите му ще зависи ще има ли втора лява листа на вота

 

 

„На БСП ѝ трябва огънче, вятър, някаква енергия, за да се раздвижи, за да може да излезе от сегашното положение – пета на парламентарните избори. Предстоящото заседание на 50-ия конгрес е надежда това да се случи.“

Думите са на един от 950-те делегати, които на 11 февруари ще се съберат в зала 3 на НДК.

Според приетия преди два месеца, когато бе насрочен конгресът, дневен ред делегатите ще обсъждат три въпроса – за промяна в устава, програма на партията и предстоящите местни избори през есента.

Вътрешната опозиция в БСП обаче иска да постави ребром темата за промяна в ръководството. И свързва това с необходимостта от оживление в левицата.

„Трябва ни шокова терапия! БСП трябва да възстанови мобилизацията си, а това минава през промяна. Това е политическата логика. Смяната на ръководството е крайно необходима стъпка и колкото по-бързо се случи, толкова по-рано ще се възстановим“, озвучи виждането на опозиционерите евродепутатът Петър Витанов. Нищо ново.

От две-три години противниците на Нинова говорят едно и също - трябва промяна и я виждат единствено и само в отстраняването ѝ от лидерския пост. Никой не казва какво ще се случи с БСП след Нинова - дали няма да последва съдбата на СДС - да се разцепи на кланове и перца и всеки, който се вижда днес на стола на Нинова, да поведе малка чета след себе си. Вероятно затова, колкото и гръмогласни, и медийно озвучени да са опонентите на Нинова, те не намират онази подкрепа, която да ги изправи в пряк сблъсък с председателя - в партията сработват центростремителните сили, които не позволяват атомизирането на столетницата.

Лидерският въпрос с нула ефект

"Нула!" - такъв ще бъде резултатът, ако лидерският въпрос бъде поставен на конгреса. Оценката пред Епицентър. бг не е на кого да е, а на дългогодишния бивш ръководител на столичната червена организация Калоян Паргов, минал отдавна в лагера на противниците на Нинова.

Сегашното ръководство на БСП – председателят и Националният съвет имат мандат до септември 2024 г., припомня членът на Изпълнителното бюро Георги Свиленски. Според него въпросът с мандата не би имал място в устава, ако всяко заседание на конгреса по един или друг повод се занимава с лидерския въпрос.

Въпреки това – и ръководството на БСП, и опозицията очакват, че на конгреса ще има сблъсък, че лидерският въпрос ще бъде поставен и там, на най-висшия партиен форум - привържениците и опонентите на Нинова ще се преброят.

Индикатор за това е случката от миналата събота – когато поради липса на кворум бе провалено заседанието на Националния съвет.  Твърди се, че съотношението на силите в Националния съвет на БСП е 70:30  в полза на Нинова. И все пак проваленото заседание показва, че има пропукване в средите, които се смятат за твърда подкрепа на Нинова. Обяснениета за участие на членове на НС в заседания на районните избирателни комисии, за лошото време и други външни фактори, които възпрепятствали присъствието на партийните другари, е само оправдание. Опозицията веднага се възползва от тези пукнатини и се задейства. "20 човека стояха във фоайето пред залата и изпълнявайки нарежданията на Кирил Добрев, не се регистрираха“, разказа публично унизителната сценка Румен Овчаров. Е, след като Добрев може пред очите на всички да влияе върху решенията на 20 от 100 души, нещата си стигнали до крайните фази на конфронтация. 

Въпросът е как ще действа конгресът.

"Лидерският въпрос е неизменна част от промените в БСП и аз очаквам той да бъде поставен на конгреса", заяви пред Епицентър. бг Донка Михайлова, кмет на Троян и бивш депутат от БСП.

И продължава: "Надявам се в центъра на конгресната дискусия да се постави въпроса за необходимостта от по-модерна, по-резултатна и по-близка до хората лява политика. Реформаторска лява политика, която да печели подкрепа и да вдъхновява. Това налага промени, които да възстановят доверието на хората в БСП. Лидерският въпрос е неизменна част от тези промени и аз очаквам той да бъде поставен. Преброяването на поддръжниците на една такава теза е неизменна част от процеса. Надявам се това да се случи с разум, със спокойствие и с отговорност към бъдещето на БСП и при уважение към личното достойнство на делегатите".

Преброяването на конгреса

Вътрешната опозиция не може на вземе връх - това ще покаже преброяването на конгреса. Признават го бивши и настоящи знакови имена в БСП. И се мотивират -  най-кресливата  част от тази опозиция е "обвързана с клиентелата, няма идеи, не предлага нищо ново". Затова опитите ѝ са безнадеждни - заредени са театралност, с някакъв драматизъм, но без действеност, без програмност, без визионерство, каквото трябва да има в политиката, за да бъде успешна. Дори харизма няма в представителите на опозицията срещу Нинова.

БСП е уникална партия в някои отношения. Старите предатели след известно време се явяват като нови лица. Някои го направиха по 5 – 6 пъти“, е оценката на Овчаров за онези, които през целия преход танцуваха на политическата сцена, взеха, каквото можаха от политиката, а днес искат да влязат в дрехите на "нова левица".  Активистите на БСП, особено тези по места, гръбнакът на партията, който три десетилетия правят избори и стоят и зад победите, и зад неуспехите ѝ, много добре знаят какво има предвид Овчаров. Всеки един от тях може да напише дълъг списък с имената на „предателите“, започвайки с „героите“ на национално ниво и продължавайки с тези на местно равнище.

В нашата партия не можеш да се издигнеш, ако няколко пъти не си я напускал и поне три пъти не си я псувал на майка публично“, шегува се по този повод стар социалист с партиен стаж още от комунистическо време. Но това не е за шега.

Това е тъжната истина за българската левица, чийто грехове противниците на Нинова искат да стоварят на гърба й.

Точно списъкът на „предателите“ в съзнанието на редовия бесепар сплотява партията около Корнелия Нинова. Въпреки тъгата от петото място на последните избори и факта, че партията постепенно губи периферията си. Социалистите, които я подкрепят, съзнават, че има умора, че липсва ентусиазъм, че е необходима промяна, но не искат тя да им бъде налагана силово. Особено от „предатели“ или „кариеристи“.
Защото БСП е партия, която обича лидера си, докато е на власт.

"Вдясно върви консолидация, за да може да се атакува първото място. Вляво - разпарчетосване, за да има повече свободни избиратели, за да може някой да краде. Ляво обединение може да има само с БСП", признава Кирил Добрев, който не иска да се асоциира с т. нар. "нова левица".

Проблеми с години, накъде върви партията 


„Има група, има натиск (за вкарването на лидерския въпрос), но от това пораженията за БСП ще бъдат сериозни. Много хора искат да се решава въпроса с ръководството на БСП, а не само с лидера. Както и въпросът накъде върви партията“, обобщава ситуацията бившият лидер на БСП Михаил Миков. И за него е ясно, че проблемите в БСП са трупани с години и че махането на Нинова не е решението.

„Залогът на предстоящия конгрес на БСП е дали партията ще прояви жизнени сили и ще даде политики, които са актуални за очакванията на хората и ще покаже, че си е извлякла поуки от всички поражения през последните години. Много хора, които са опозиционно настроени към сегашната линия, със сигурност ще имат своя позиция. Ако не бъде чут техния глас, това означава БСП да се обрече на поредно поражение.“ Това е мнението на Сергей Станишев, най-дългогодишният бивш лидер на БСП и бивш президент на ПЕС.

БСП наистина претърпя няколко сериозни срива. Мястото й на пета позиция не е вдъхновяващо. Тома Биков от ГЕРБ дори обяви, че БСП вече не е основният противник на ГЕРБ. Има нещо много сериозно, което се случва в БСП и то е следствие на трансформациата на Столетницата от времето на Лилов до днес - от социалистическа, през опитите за социалдемократическа, с уклоните към либералното и пристана в консервативното. Всеки от председателите на БСП сложи своя "визионерски" отпечатък в годините, но и направи много грешки. Ситуацията в БСП днес е вследствие от сбора на тези грешки. Но никой от бившите не си ги признава. Затова най-лесното е колективната вина да бъде стоварена на Нинова - виновна за ГЕРБ, за ДПС, за ПП, за ДБ и "за световния империализъм" даже.

Конгрес под лупа

За да се разбере атмосферата в БСП и защо опитите да бъде бламирана Нинова няма да успеят, трябва да се има предвид, че конгресите на БСП са постояннодействащи. Т.е. в събота ще се съберат не делегати, излъчени в обстановката на постоянно спадащ изборен резултат на левицата в поредицата от предсрочни парламентарни избори в последните три години. А тези, избрани през 2019 г., когато политическата ситуация бе доста по-различна и БСП увеличи с един представителите си в Европейския парламент.

Тези делегати веднъж вече гласуваха доверие на председателя Корнелия Нинова след лошо представяне на избори - през януари 2022 г. Оттогава промените в делегатския корпус са незначителни, въпреки твърденията на вътрешнопартийната опозиция, че са отстранени около 60 опозиционери. От „Позитано“ 20 официално съобщиха, че са сменени по-малко от 5% от състава на делегатите и това е направено в съответствие с устава.


Делегатите на конгреса знаят и, че той ще се следи под лупа и със затаен дъх и в „новата левица“, в която се събраха напуснали БСП ярки лица - от Георги Първанов до Мая Манолова.

Ако конгресът бетонира Нинова, както се очаква, е много вероятно опозиционерите да напуснат БСП и заедно с АБВ, „Д21“, „Изправи се“ и „Нормална държава“ да формират втора лява листа на вота.

Още повече, че подготвените от ръководството на БСП промени в устава предвиждат изключване от партията на хора, приели висок държавен пост без нейната санкция.

„От времето на Сакскобургготски, когато Костадин Паскалев и Димитър Калчев станаха министри, без да питат никой, все заради някой се оправдаваме – участваме ли във властта или не участваме. И сега е така със служебното правителство. А колко пъти губехме избори, особено местни, заради наши недоволни другари, кандидатирали се извън партията?!“, припомня червен активист.

А всъщност преброяване на привържениците и опонентите на Корнелия Нинова има почти на всеки конгрес, откакто през 2016 г. бе избрана, защото промените в устава и въвеждането на пряк вътрешнопартиен избор на председател не се харесаха на мнозина.

Досега Нинова излиза победител от тези схватки.

Дори след последните избори на 2 октомври, на които партията взе едва 232 958 гласа. Ръководството на БСП успя да парира искането на недоволните в партията веднага – още през ноември – декември, да бъде свикан конгресът. И само посочи датата, на която това да стане – 11 февруари, момент, в който се очаква да вземе връх прагматичното разбиране, че „не се сменят конете в средата на реката“.

Все пак на 2 април предстоят поредните предсрочни парламентарни избори. И ако не може да направи друго, активът на БСП ще се опита да не изглежда като скарана команда.
И няма да смени „конете“.

 

 

Станете почитател на Класа