Керемедчиев: Европа бе икономически колос на глинени крака! Охолството свърши, затягаме коланите

Керемедчиев: Европа бе икономически колос на глинени крака! Охолството свърши, затягаме коланите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.03.2024
  • Сподели:

САЩ прехвърлят на държавите от ЕС тежестта за финансиране на войната в Украйна, конфликтът там стана европейски и световен, обясни бившият зам.-министър на външните работи

 

 

Не трябва да подценяваме европейските избори. За съжаление, ако българската конюнктура покаже, че отиваме на избори 2 в 1 или пък ще има национални парламентарни избори преди европейските, това наистина може да окажа голямо влияние върху избирателната активност. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Милен Керемедчиев, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

Българите надцянават това, което се случва в момента в Европа, смята той и предупреди много внимателно да наблюдаваме процесите, които се случват в Европейския съюз.

Милен Керемедчиев подчерта, че европейските избори са много важни.

"Виждаме една много сериозна тенденция за противодействие на неолибералната политика, която властваше в Европа. Всъщност тази тенденция тръгна от САЩ. И виждате много сериозната антимигрантска вълна, която нараства като риторика в предизборната кампания в изборите в САЩ. Тази вълна в момента залива и Европа и вече имаме показатели за всичко това, което се случва," обясни дипломатът.

По думите на Керемедчиев досега Европа е живяла много охолен и безпроблемен живот.

"Европейският съюз е една от основните водещи световни икономики, която даваше добър живот на своите граждани. Но това беше един икономически колос на глинени крака. Европа плащаше за своята безопасност и за своя охолен живот на всички други около нея фактори – плащат на САЩ за защита, охрана и въоръжение, за да може да опазва границите на Европейския съюз, защото без САЩ НАТО не съществува, в последно време плаща на Турция, за да спира мигрантите, на Египет също да спира мигрантите, на Афганистан пък да приема репатрирани мигранти. Т.е. Европа плаща за всичко, за това свое охолство, но този период вече свърши", отбеляза той.

Като причина за това Милен Керемедчиев посочи войната в Украйна.

"На прага ни имаме сериозна война, която се разраства, и една държава Русия, която за последните две години премина изцяло на военновременни нива за своята икономика. Русия харчи 30% от своя брутен вътрешен продукт за армията си или съпътстващи военната операция дейности. Европа и европейски страни, всъщност за това и бившият президент Тръмп е толкова активен в своите предизборни речи, Европа до момента изоставаше в това да харчи пари за своята отбрана, повече разчиташе, пак казвам, на външните фактори. Оттук нататък обаче този отрезвяващ душ вече дойде, и се заговори за еврокомисар по отбраната, заговори се за това Европа да започне да отделя средства за директна помощ на Украйна, тъй като се видя, че тези 62 милиарда долара, които бяха обещани от САЩ, по-вероятно е да не дойдат поради предизборната ситуация се в САЩ и кампанията, която се води. Т.е. Европа първо, трябва да бръкне и извади тези 62 милиарда, второ, се вижда, че всяка една страна-членка допълнително изважда от допълнително средства, за да подпомага Украйна. Т.е. в един момент се оказа, че конфликтът в Украйна стана европейски и световен", обясни бившият зам.-министър на външните работи.

Според бившия зам.-министър на външните работи САЩ си измиха ръцете и оставиха Европа да с занимава с този въпрос.

"Всъщност това пък беше звънецът, който събуди в европейските чиновници, които казаха: "Да, ние осъзнаваме, че оттук нататък трябва да се харчат много повече средства за отбрана и защита, да се мисли за европейска армия, да се мисли за повече купуване на въоръжение, вдигане на бюджети за отбрана и т.н.“. Това означава обаче две неща: Или Европа ще започне и има вече такава идея, да се тегли общоевропейски дълг, който да бъде гарантиран от всички 27 страни-членки, т.е. да се вдигне задлъжнялостта на всяка една страна-членка на Европейския съюз, или затягане на коланите. Т.е. този охолен живот, за който ние говорихме последните години, вече няма да е реалност. А има вече изказвания и на евродепутати, които казват: Европа рано и късно също трябва да премине на военновременни нива на своята икономика," обясни още диплматът.

По думите на Милен Керемедчиев оттук нататък е много вероятно нашите права и привилегии, които сме имали като европейски граждани, в един момент да започнат да намаляват.

"И тук вече е сериозният проблем по какъв начин особено младата поколение, което е настроено по-либерално, по-революционно, по-искащо от своите правителства, ще възприеме тази идея, и доколкото това ще доведе до сътресение вътре в Европейския съюз относно протести, изцяло социални, поради ограничаване на социални блага, които до момента е имало," заключи Милен Керемедчиев.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа