Ресорната комисия гледа промените в енергийния закон на второ четене

Първото четене на промените в закона мина на 3 април. С измененията се регламентира механизмът за възстановяване на суми по договори, сключени между “Булгаргаз” ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти

Ресорната комисия в Народното събрание ще разгледа на второ четене промените в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС.

Заседанието е планувано за 14 часа на 13 април, като журналисти не се допускат.

Първото четене на промените в закона минаха на в пленарна зала на 3 април. С измененията се регламентира механизмът за възстановяване на суми по договори, сключени между “Булгаргаз” ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти.

Няколко часа, след като парламентарната енергийна комисия одобри промените в Закона за енергетиката, работодателите в лицето на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), поискаха оставката на министър Теменужка Петкова с мотива, че „ще се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят”.

Според Петкова обаче парите вече са по сметките на „Булгаргаз“, а от своя страна държавното дружество има пълна картина на колко клиенти трябва да възстанови сумите. Единствено се чака приемането на промените в Закона за енергетиката.

В понеделник ще заседава и Комисията по правни въпроси, която ще разгледа за второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

 

 

 

Станете почитател на Класа