Бизнес активността в еврозоната е най-висока от 2,5 години насам

  • Ускорението се дължи основно на Германия и Франция

Общата бизнес активност в еврозоната, измерваща се с индекса PMI, скочи до близо тригодишен връх от 53,2 пункта през януари спрямо 52,1 пункта през декември, при прогнози за по-слабо подобрение до 52,4. Това показват предварителните резултати от проучването на компанията Markit. Посоченото ниво на индекса е най-високото от юни 2011-а година насам.

 

Подобрението на бизнес активността в еврозоната се ускори в началото на 2014-а година благодарение на рязкото повишение на експанзията в промишления сектор на Германия до близо тригодишен връх. Същевременно се наблюдава и доста по-добро от прогнозите "съвземане" на бизнес активността във Франция през януари, след слабостта на втората по сила икономика в региона през последните месеци на миналата година.

 

Предварителният PMI индекс на активността в промишлената сфера на еврозоната се повиши рязко до 53,9 пункта в началото на годината, от 52,7 пункта през декември и прогнози за подобрение до 53 пункта. Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, също отбеляза повишение до 51,9 пункта през януари, от 51 пункта в края на 2013-а година и прогнози за подобрение до 51,4 пункта.

 

Основна причина за доста по-солидното от прогнозите подобрение на бизнес активността в региона е солидния ръст на експанзията в промишления сектор на Германия, като немският промишлен PMI индекс скочи до 56,3 пункта през януари от 54,3 пункта през декември, при прогнози за доста по-умерено подобрение до 54,6 пункта, достигайки най-високи ниво от април 2011-а година. По-слабо подобрение до 53,6 пункта през януари бележи PMI индекса на Германия, измерващ активността в сектора на услугите, спрямо 53,5 пункта през декември и при прогнози за повишение до 54 пункта. Но въпреки това общия PMI индекс на германската бизнес активност отчете добър ръст до 55,9 пункта, от 55 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от юни 2011-а година.

 

Агенция Markit оповести и по-добри предварителни данни за икономическата активност във Франция, като промишленият PMI индекс отскочи рязко от декемврийското дъно от 47 пункта до 48,8 пункта (при прогнози за 47,5 пункта). А PMI индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се повиши до 48,6 пункта от 47,8 пункта, при прогнози за по-слабо подобрение до 48,1 пункта в началото на 2014-а година. По този начин общият PMI индекс за бизнес активността във Франция се подобри през януари до тримесечен връх от 48,5 пункта спрямо 47,3 пункта през декември. И макар да остава под важното ниво от 50 пункта за трети пореден месец, предполага доста по-слабо темпо на влошаване на икономическата активност.

 

Днешното доста силно проучване на агенция Markit вероятно ще вдъхне увереност на европейските политици и на финансовите пазари, че започналото през втората половина на 2013-а година икономическо възстановяване в еврозоната показва признаци на постепенно ускоряване в началото на настоящата година. Това от своя страна би направило малко вероятно ЕЦБ да предприеме в скоро време допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж и за повишение на прекалено ниското ниво на инфлация в региона.

Станете почитател на Класа