Няма избрана фирма, която да поеме терена на бъдещия газопровод с Гърция

Най-рано в края на септември е възможно IGB да придобие права върху територията, по която ще преминава бъдещият газопровод между Комотини и Стара Загора. Това става ясно от обявената отново обществена поръчка за избор на изпълнител, който да „придобие вещни права за площадките към газопровода", както и за придобиване на сервитут по линейната част на трасето.
Оферти от фирмите за изпълнение на поръчката се приемат до края на април в офиса на Българския енергиен холдинг в София. Не са ясни причините за провалянето на първата поръчка, която събираше оферти до края на февруари.
Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Раднево, Опан, Димитровград, Хасково, Кърджали, Момчилград, Джебел и Кирково, става ясно от обществената поръчка. Сервитутната зона на тръбата трябва да е 30 метра. Минималните размери на сервитутната зона на Автоматичната газоразпределителна станция /АГРС/ и Газоизмервателна станция /ГИС/ пък се 10 м около външната граница на обекта. АГРС ще има край Кърджали и Димитровград, а ГИС ще има край Стара Загора.
Очаква се площта на засегнатите от строителството земи да бъде общо около 52 дка. 85% от земята, през която ще преминава газопровода е земеделска. Основната част от земите все пак са частна собственост. Очаква се газопроводът да пресича над 100 водни обекта, 7 жп линии, 9 републикански пътища, два газопровода и един археологически обект, става ясно от поръчката. При вчерашната среща между енергийният министър Драгомир Стойнев и азербайджанския му колега Натиг Алиев стана ясно, че строителството на газопровода между България и Гърция ще започне да до края на годината. По него се очаква да преминават до 1 млрд. куб. метра газ годишно. Предвижда се тръбата да е готова до края на 2016 г.
За изграждането му отговаря компанията ICGB (Interconnector Greece-Bulgaria). Акционери с равно участие в дружеството са БEH и IGI Poseidon S.A. Българската държава ще поеме и държавни гаранции за 80 млн. евро за строителството на газопровода.

Станете почитател на Класа