Все още няма пазар на зърното, цените падат

Пазар на зърно все още няма, защото купувачите изчакват да видят какво ще е качеството на житото, преди да започнат да дават оферти. По данни на Националната служба по зърното голяма част от пшеницата ще бъде с влажност над нормалната. Досега не е имало такива обилни дъждове, толкова трудни условия за прибиране на реколтата, отбелязва изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Наталия Тодорова, цитирана от B News.
Според нея и количеството зърно няма да бъде такова, каквото се предполагаше. Някои производители, заяви тя, няма да могат да оправдаят разходите, които са направили през годината. Но няма да има и дефицит на пшеница и не се очаква повишение на цената на брашното.
В последните дни се наблюдава и нов срив в цените по нашите борси. На последната сесия на Софийската стокова борса купувачите обявиха 240 лв./тон, а продавачите искат 260 лв./тон.
Все още са малко сделките за търговия със зърно от новата реколта, но започват да се оформят цените, заяви Борис Ангелов, управител на стокова борса в Монтана.
Ангелов посочи, че цените при фуражния ечемик са от 240 до 260 лв. на тон от място,
а на пристанище цената е около 260-280 лв. за тон.
„За пшеницата все още няма изразени цени за Северозападния регион. Но цените не се оформят много високи", допълни Ангелов. „За хлебната пшеница цената ще бъде около 260-270 лв. за тон от място."
Както всички други анализатори и Борис Ангелов заяви, че на световния пазар има общ спад на цените на зърното, което се отразява и на нашите пазари. При пивоварния ечемик има договорености и са засети количества, като исканата цена засега е от 320 до 340 лв. на тон, но цената, която се дава, е 320 лв. на тон. Реални сделки със зърно все още няма, вървят сделките, които са с предварителни договорености.
Дъждовните дни са пагубни за прибирането на рапицата и пшеницата в Северна България.
Това съобщи наскоро и Христо Цветанов, зърнопроизводител от Свищовско и член на УС на Института за агростратегии и иновации.
Само преди месец стопаните очакваха сравнително добри добиви. След продължителните бури и поройните дъждове напоследък състоянието на есенниците рязко се е влошило.
„При рапицата имаше разпиляване на отворените шушулки, защото посевите преминаха вегетационната си зрялост и това доведе до огромни загуби", обясни фермерът.
Големият проблем при прибирането на пшеницата са били полегналите посеви, които е било невъзможно да бъдат прибрани дори с повдигачи. „Твърде тежко е да се жъне, при все че скоростта на работа е три пъти по-ниска от обичайната", посочи още Цветанов.
Наскоро пък зам. председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов обясни, че на този етап едва 20-30% от реколтата в Северна България ще бъде с добро качество.
Окончателни данни за щетите още няма, но стопаните предвиждат големи загуби. Много фермери отчитат, че средствата, вложени в производство, надхвърлят с около 30 на сто евентуалните приходи от продажба на стоката.
Върху по-нататъшното ценово развитие на пазара на пшеницата влияние ще оказват и ценовите равнища на страните от Черноморския регион и особено от Украйна,
която подписа споразумение за присъединяване към ЕС. Това предполага след 1.11.2014 г. мощен износ към страните от съюза при евентуално облекчаване на режима за внос на зърнени култури от тази страна, което ще оказва сериозно влияние върху цените на износа на българската продукция, коментира Красимир Давчев, директор на Пловдивската стокова борса.
Българският износ на пшеница от миналогодишната реколта по официални данни достигна 3,7 млн. тона.

Станете почитател на Класа