Президентът на "Уестингхаус" пристигна у нас

Президентът на американската корпорация "Уестингхаус" Дани Родерик e пристигнал на посещение в България, предаде БГНЕС във вторник. Очаква се Родерик да разговаря с представители на българското правителство и родните енергийни компании по отношение на строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".Подготвя се споразумение за строителството на новия блок, които ще се изгражда по технология на японската компания "Тошиба". В документа е записано, че американската компания ще придобие 30% от акциите на дружеството АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" докато се изгражда седми блок. Впоследствие компанията ще излезе от смесеното дружество и само Първа атомна ще бъде оператор на изградения блок.
Първоначалните оценки показват, че Седми блок с технология AP 1000 ще ни струва поне 5 млрд. долара, без да е ясно какво точно е включено в цената. Настоящето правителство обаче не може да подписва стратегически споразумения, каквото е това за 7-ми блок.
Сега подготвяното споразумение не е договор за инженеринг, доставка и строителство, уточниха от преговарящите страни. Такъв EPC договор се очаква да бъде подписан на по-късен етап.
Засега не е ясно какво ще прави страната ни с отработеното ядрено гориво от работата на блока, защото то трябва да остава и да се съхранява у нас. Няма вариант американската компания да го вземе обратно.
В Българския енергиен холдинг за вторник няма предвидени срещи с представители на "Уестингхаус", съобщиха за 3eNews оттам.

Станете почитател на Класа