"Южен поток" няма да вреди на екологията в Черно море

Според Оценката на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод „Южен поток", поръчан от компанията "Южен поток транспорт", строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море. Същото се отнася и за българския бряг в района на Галата, където морският газопровод излиза на сушата. Докладът е изготвен от международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited, съобщиха във вторник от дружеството.
„Южен поток транспорт" проведе процедура по оценка на въздействието, която се състои от два паралелни процеса: Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в съответствие с националното законодателство и Оценка за въздействието на околната и социалната среда (ОВОСС). Втората процедура е в съответствие с насоките и стандартите на международни финансиращи институции за работа, съобразена с околната и социалната среда.
Докладът констатира, че околната среда няма да бъде повлияна значително от проекта. Той беше одобрен от Министерството на околната среда и водите на Република България през февруари 2014 г. Настоящият доклад за ОВОСС съдържа допълнителни анализи за околната среда, културното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта. Разгледани са и усилията, които компанията продължава да полага за ангажиране на заинтересованите от проекта страни. Документът разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността. Оценката също така показва, че проектът временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа.
В доклада е включена и оценка на потенциалните кумулативни въздействия в резултат на развитието на проекта и други съществуващи и предложени дейности в близост до инфраструктурата. Докладът за ОВОСС очертава смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че проектът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда

Станете почитател на Класа